Διπολική διαταραχή: Οι βασικοί τρόποι θεραπείας thumbnail

Διπολική διαταραχή: Οι βασικοί τρόποι θεραπείας

Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, θεωρείται μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ατόμου. Σε αντίθεση με τη συνήθη μεταβλητότητα της διάθεσης, τα “πάνω” και τα “κάτω”, στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα. Συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου ή στη σχολική επίδοση, ακόμη και μερικές φορές και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ωστόσο, η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να έχει μια παραγωγική ζωή.


Σήμερα, με τη βοήθεια της ψυχολόγου Παυλίνας Πουλίδη θα δούμε τους βασικούς τρόπους θεραπείας. 


ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ


 


””


 Πουλίδη Παυλίνα 


Για την αντιμετώπιση και την θεραπεία της διπολικής διαταραχής μπορούν να εφαρμοστούν διάφορα είδη θεραπείας.


Η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή είτε σε ατομικές συνεδρίες είτε σε ομαδικές. Μέσω της ψυχοθεραπείας το άτομο λαμβάνει βοήθεια έτσι ώστε να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του και να ανταποκρίνεται θετικά σε οποιοδήποτε ερεθίσματα ή συμπτώματα. Συμβάλλει θετικά στην δόμηση υποστηρικτικού περιβάλλοντος και παράλληλα εστιάζει στην χρήση συγκεκριμένων δεξιοτήτων έτσι ώστε το άτομο να αναδιοργανώσει την ζωή του βρισκόμενο πλέον στο στάδιο της ανάρρωσης. Για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις μια από αυτές είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική.


Η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι δομημένη, βραχείας διάρκειας και βασίζεται στο συνεργατικό μοντέλο. Ασχολείται με την τροποποίηση των λανθασμένων γνωσιών μέσω της αμφισβήτησης και των συμπεριφορικών πειραμάτων.


Η ψυχοεκπαίδευση είναι ένας σύγχρονος τρόπος παρέμβασης ο οποίος έχει να κάνει με την ενημέρωση γύρω από την νόσο και την εκπαίδευση του ατόμου αλλά και την οικογένειας του. Συμβάλει στην αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και επιδρά θετικά στην ενίσχυση και συστηματική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Βοηθάει το άτομο να αναγνωρίσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι συνεπής ως προς την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής η οποία τον βοηθά να αντιμετωπίζει το στρες και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη ψυχική νόσο.


Η φαρμακοθεραπεία συνιστάτε στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από διπολική διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το άτομο βιώνει ένα μανιακό επεισόδιο ή ένα μεικτό επεισόδιο η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαμορφωθεί με τις παρακάτω ουσίες. Η χορήγηση λίθιου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην σταθεροποίηση της διάθεσης και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του μανιακού ή του μεικτού επεισοδίου. Συνήθως ο θεράπων ιατρός αρχικά ρυθμίζει την δοσολογία του λίθιου με συχνή εξέταση αίματος του ασθενή. Μαζί με το λίθιο μπορεί να χορηγηθεί η αλοπεριδόλη με σκοπό να ελέγξει τη διέγερση της σκέψης και της δραστηριότητας του ατόμου. Η δράση της είναι πιο ταχεία από του λίθιου το οποίο χρειάζεται 4-10 μέρες μέχρι να ξεκινήσει να δρα στον οργανισμό του ασθενή. Από την άλλη οι παρενέργειες της αλοπεριδόλης μπορεί να προκαλέσουν στον ασθενή μυϊκή δυσκαμψία και ασυνήθιστες κινήσεις για αυτό χορηγείται σε συνδυασμό με μια βενζοδιαζεπίνη η οποία μειώνει αυτές τις παρενέργειες.


Συμπερασματικά οι κατηγορίες φαρμάκων που χορηγούνται σε αυτό το διάστημα είναι αντιεπιληπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση των μανιακών επεισοδίων.  


Από την άλλη όταν το άτομο βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο ο θεράπων ιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιψυχωσικά ή σπασμολυτικά φάρμακα έτσι ώστε να επιταχύνει την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Όπως επίσης και σταθεροποιητές της διάθεσης, λαμβάνοντας τα είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Πολλές φορές αποφεύγετε η χορήγηση αντικαταθλιπτικού γιατί μπορεί να προκαλέσει μανιακή συμπτωματολογία ως απόρροια της βελτιωμένης διάθεσης.


Τέλος η ηλεκτροσπασμοθεραπεία  (ECT) είναι μια άλλη μορφή θεραπείας που συνίσταται στους ασθενείς που πάσχουν από βαριά καταθλιπτικά επεισόδια. Μέσω αυτής της μεθόδου επιτυγχάνεται η άμεση αλλαγή της κλινικής εικόνας του ασθενή και η υποχώρηση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X