Πώς θα προστατευτώ από τις αλλεργίες της άνοιξης;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις ενοχλητικές παθήσεις που παρουσιάζουν έξαρση την περίοδο ανθοφορίας των φυτών.

Τα πιο όμορφα φυτά της ελληνικής φύσης είναι και τα χειρότερα αλλεργιογόνα για όσους έχουν ευαισθησία. Κάθε άνοιξη οι αλλεργικές παθήσεις έχουν μεγάλη συχνότητα τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Οι αλλεργίες προέρχονται από μια υπερευαισθησία του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος. «Λόγω της ανθοφορίας των φυτών και των συχνών αποδράσεων στην εξοχή, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές την άνοιξη», επισημαίνει η δρ Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος και συμπληρώνει: «Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση και η αναφυλαξία. Ορισμένες μορφές αλλεργίας (π.χ. αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας) ενδέχεται να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή. Αυτή την εποχή μεγάλη συχνότητα έχει η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από τη μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών. Η εαρινή αλλεργική ρινίτιδα έχει εποχικό χαρακτήρα και προκαλείται από αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριμένη εποχή, όπως είναι η γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών.

Αντίθετα, η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όλο το χρόνο και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που επιδρούν ανεξαρτήτως εποχής, όπως είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος των ζώων. Μεγάλη συχνότητα αυτή την εποχή έχει και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα και φαγούρα στο μάτι. Για την πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας συνιστώνται τα εξής μέτρα:

-αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη

-τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς

-τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά. Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν

-να χρησιμοποιείτε καλύμματα στους καναπέδες και στα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα αφαιρείτε κατά το βράδυ, μετά την επιστροφή σας από την εργασία

-η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται

Πρόληψη

Παρά το γεγονός ότι η προδιάθεση για αλλεργία κληρονομείται, σημαντικός είναι ο ρόλος του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μελέτες, η αυξανόμενη ανώμαλη αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού του σύγχρονου ανθρώπου είναι το τίμημα της κακής διατροφής και της αύξησης των χημικών και ερεθιστικών παραγόντων που η βιομηχανοποίηση άθροισε στο περιβάλλον.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η μειωμένη εκγύμναση του ανοσοποιητικού συστήματος από τη γέννηση απέναντι σε φυσικά αλλεργιογόνα, λόγω της τεχνητής διαμόρφωσης ενός υπερπροστατευτικού αποστειρωμένου από μικρόβια περιβάλλοντος στην οικογένεια και στον κοινωνικό μικρόκοσμο του βρέφους.

Η βρεφική και παιδική ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με μελέτες, για την εγκαθίδρυση μιας υγιούς ανοσολογικής απάντησης στον αναπτυσσόμενο οργανισμό. Συγκεκριμένα, μητέρες που καπνίζουν και κάνουν χρήση φαρμάκων ή αντιβιοτικών κατά την κύηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν παιδιά με αλλεργικές παθήσεις.

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε κατά την κύηση έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη επίπτωση αλλεργιών στα βρέφη και παιδιά. Αντίθετα, ο μητρικός θηλασμός ασκεί προστατευτική επίδραση. Η έκθεση σε απλούς ιούς και μικρόβια στην παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα διαμορφώνεται, είναι κρίσιμη για την εγκατάσταση ομαλής ανοσοποιητικής απάντησης που θα συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η μικρότερη επίπτωση αλλεργιών που παρατηρείται σε πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, έχει αποδοθεί στην αυξημένη έκθεσή τους σε κοινούς ιούς και απλά μικρόβια από τα μεγαλύτερα αδέλφια.

Σύγχρονη κατοικία

Ο τρόπος δόμησης της σύγχρονης κατοικίας αύξησε αφύσικα τη συγκέντρωση ορισμένων αλλεργιογόνων στο εσωτερικό περιβάλλον. Τέτοιοι παράγοντες στη σύγχρονη κατοικία που ενοχοποιούνται για αλλεργίες είναι η αυξημένη χρήση συνθετικών υλικών, καθώς και η ευρεία χρησιμοποίηση μοκετών και βαριάς επίπλωσης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι, σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη συγκέντρωση των αλλεργιογόνων αυτών στο υπνοδωμάτιο.

Οι κατοικίες με υγρασία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη συγκέντρωση συνθετικών υλικών μοκετών, χαλιών και βαριάς επίπλωσης ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια, καθώς και την υγρασία.

Επίσης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερα ποσοστά αλλεργικών παθήσεων. Η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους βελτιώνει το αλλεργικό άσθμα στους ήδη πάσχοντες.

Τέλος, η τυποποιημένη διατροφή πλούσια σε συντηρητικά και χρωστικές, η κατάχρηση κρέατος, η αυξανόμενη πρόσληψη ζωικού λίπους και η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστούν αλλεργικές παθήσεις», καταλήγει η Αν. Μοσχοβάκη.

Οι …συνήθεις ύποπτοι

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα της ελληνικής φύσης είναι:

-Δέντρα (ελιά, ακακία, λεύκα, κυπαρίσσι)

-Αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), χορτάρια, γρασίδια, γκαζόν, «αγριάδα»

-Ζιζάνια, αγριόχορτα, θάμνοι, αγριοβότανα

Για να χαρείτε την εκδρομή στην εξοχή:

-Αποφεύγετε το περπάτημα χωρίς παπούτσια ή με πέδιλα. Συνιστώνται κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια για να αποφεύγεται η άμεση επαφή δέρματος- αλλεργιογόνων.

-Αποφεύγετε τη χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος, διότι μπορεί να προσελκύσουν μια ποικιλία εντόμων.

-Αποφεύγετε δραστηριότητες όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων, ιδιαιτέρως με γυμνά χέρια.

-Τα ευαίσθητα αλλεργικά άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσεις άμεσης ανάγκης.

Πηγή: Realhealth

 

Σχετικά άρθρα