Πώς να επιλέξουμε βιβλία με το παιδί για το παιδί; 6 προτάσεις για τη βιβλιοθήκη σας!

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε βιβλία. Γράμματα, λέξεις, εικόνες. Όλα μπορούν να γεμίσουν τις στιγμές μας. Κατά κανόνα τα βιβλία με σκληρό χαρτόνι είναι για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Αν θέλουμε να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο και να το εξοικειώσουμε πρέπει να το φέρουμε σε επαφή με τα βιβλία πριν τα πέντε του χρόνια, τυπωμένα σε χαρτί και όχι με τεράστια γράμματα.

Γράφει η ειδική παιδαγωγός Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου

Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορούμε να επιλέγουμε βιβλία με περισσότερο κείμενο και λιγότερες εικόνες. Τα πρώτα τους βιβλία είναι γεμάτα χρώματα και εικόνες. Τώρα είναι καιρός να μάθουν να αναζητούν τα χρώματα μέσα στις λέξεις. Δεν υπάρχουν ροζ και γαλάζια βιβλία. Δεν υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα βιβλία. Τα «παραμύθια της γιαγιάς» δεν χωρίζονται σε παραμύθια για αγόρια και σε παραμύθια για κορίτσια.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα θυμάται το παραμύθι του καληνυχτίσματος με το βραδινό φιλί και το σκέπασμα στο κρεβάτι. Όταν το παιδί θα έχει μάθει να διαβάζει μόνο του δεν υπάρχει λόγος να κάψουμε αυτή την συνήθεια. Μετά την ηλικία των 7 ετών βέβαια είναι απαραίτητο να διαβάζει το παιδί μόνο του βιβλία. Έτσι, θα εξελιχθεί σε ένθερμο αναγνώστη (Toυτουντζή, 2012).

Τι πρέπει να έχει μια παιδική βιβλιοθήκη;

Φυσικά στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν βιβλιοθήκες. Αν τα παιδιά έχουν δωμάτιο, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε σε αυτό μια παιδική βιβλιοθήκη. Και όταν τα παιδιά είναι σε ηλικία που ακόμα τους διαβάζετε εσείς, αφήστε τα να διαλέξουν αυτά από τη βιβλιοθήκη τους ποιο βιβλίο θα σας φέρουν να τους διαβάσετε.

Μένουμε σπίτι και δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά μας. Αξιοποιούμε το χρόνο διαβάζοντας μαζί τους. Μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε το πρότυπο για αυτά. Για αυτό σας δίνουμε ιδέες για το τι πρέπει να έχει μια παιδική βιβλιοθήκη. Μια ολοκληρωμένη παιδική βιβλιοθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Μια καλή παιδική εγκυκλοπαίδεια.
  • Ένα εικονογραφημένο γεωγραφικό άτλαντα.
  • Μια παιδική ποιητική ανθολογία.
  • Μια επιλογή που θα κάνετε μαζί με το παιδί σας από σειρές βιβλίων που κυκλοφορούν με λιμπρέτα από όπερες διασκευασμένα για παιδιά, συνοδευόμενα από το αντίστοιχο CD.
  • Ένα τουλάχιστον βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα.
  • Ένα τουλάχιστον βιβλίο για τα φυτά και τα ζώα.

Γεμίστε τη ζωή των παιδιών σας με βιβλία και θα τους ανοίξετε μοναδικούς κόσμους!

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών
Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
kentro-exelixi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδιά και κορωνοϊός. 10+1 συμβουλές προς τους γονείς! Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν;

Στραβά δόντια; Πώς επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού;

Σχετικά άρθρα