H ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα;

O κύριος Αναστάσιος Γιαντζόγλου, μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξηγεί τι είναι η ενδομητρίωση, ποιες γυναίκες απειλεί και πως αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Όπως μαρτυρά το όνομά της, η ενδομητρίωση είναι μια νόσος που σχετίζεται με το ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι ο ιστός που επενδύει, που «ντύνει» το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας. Αυτός ο ιστός υπό φυσιολογικές συνθήκες αποβάλλεται, «πέφτει» κάθε μήνα με τη μορφή αιμορραγίας, δηλαδή με την έμμηνο ρύση.

Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, όμως, ο ιστός αυτός που φυσιολογικά πρέπει να υπάρχει μόνο στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται κι εκτός αυτής. Πχ στην εξωτερική επιφάνειά της ή σε άλλα όργανα της πυέλου, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή η ουροδόχος κύστη. Σε κάποιες περιπτώσεις ιστός ενδομητρίου έχει εντοπιστεί στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, σε ουλές έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, ενώ σπανιότατα έχει εντοπιστεί ακόμη και στους πνεύμονες.

Πώς εμφανίζεται;

Είναι μία νόσος που συχνά δεν έχει συμπτώματα. Η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες ηλικίας 25 έως 40 χρόνων, χωρίς αυτό να είναι κανόνας.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε ορισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται στις περιπτώσεις που υπάρχει η διαταραχή της ενδομητρίωσης. Αυτά είναι τα εξής:

-Δυσμηνόρροια, δηλαδή έντονος πόνος πριν από την περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, πόνος που δεν μοιάζει σε ένταση και συχνότητα με τον …κλασικό πόνο της εμμήνου ρήσης και που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα

-Ανωμαλίες της περιόδου ή του κύκλου, όπως απώλεια αίματος κατά την περίοδο σε μεγάλες ποσότητες (μητρορραγίες όπως τις λένε οι ειδικοί ) ή αιμορραγίες κολπικές ανάμεσα στον κύκλο (μηνορραγίες)

-Δυσπαρευνία, δηλαδή πόνος έντονος στην περιοχή της πυέλου κατά το σεξ ή και μετά από αυτό

– Πόνος κατά την ούρηση ή την κένωση του εντέρου, ιδίως κατά τις ημέρες της περιόδου

-Υπογονιμότητα. Δυστυχώς, σε περιπτώσεις  με ενδομητρίωση αντιμετωπίζονται πάντοτε πάντα προβλήματα  υπογονιμότητας στις γυναίκες. Μόνο που επειδή δεν εκδηλώνονται συνήθως συμπτώματα, η διάγνωσή της γίνεται όταν η γυναίκα μπαίνει στην επώδυνη διαδικασία της αναζήτησης απαντήσεων και εξηγήσεων στην αδυναμία της να συλλάβει και να μείνει έγκυος.

Τι την προκαλεί;

Θεωρείται μία πάθηση-αίνιγμα, δηλαδή πάθηση αγνώστου αιτιολογίας. Ενοχοποιείται η κληρονομικότητα. Επίσης, οι ειδικοί συσχετίζουν την εμφάνισή της με τις περιπτώσεις που καταγράφεται συχνή και «βαριά» έμμηνη ρύση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γυναικολόγος θα κρίνει με βάση το ιστορικό της ασθενούς και τη γυναικολογική εξέταση εάν πρέπει να γίνει και υπερηχογράφημα πυέλου ή κάτω κοιλίας. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος μπορεί να προχωρήσει και σε λαπαροσκοπικό έλεγχο του ενδομητρίου. Ωστόσο, επειδή η λαπαροσκόπηση απαιτεί γενική αναισθησία, πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσοχή και μόνον όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Υπάρχει επίσης μία αιματολογική εξέταση η οποία βοηθά στη διάγνωση της ενδομητρίωσης -πρόκειται για την εξέταση CA 125 .

Τι επιπτώσεις έχει η ενδομητρίωση;

Η νόσος συνδέεται με προβλήματα υπογονιμότητας. Το 20% των γυναικών, δηλαδή μία στις πέντε γυναίκες, που αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση, ενώ την ίδια στιγμή η διαταραχή της ενδομητρίωσης καταγράφεται μόνο στο 5% των γόνιμων γυναικών.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες και περισσότερος χρόνος, αλλά τελικά θα το καταφέρουν.

Θεραπεύεται;

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η σοβαρότητα της πάθησης. Το σημαντικό είναι πάντως ότι σήμερα η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται χειρουργικά  και όχι μόνο συντηρητικά όπως παλαιότερα  –το πρόβλημα μπορεί να επανεμφανιστεί βέβαια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη κι αν συμβεί πάντως, δεν αποκλείεται και πάλι εκ νέου η αντιμετώπισή της.

 

 

Σχετικά άρθρα