«Γιατί έχω καθυστέρηση;» Οι 7 λόγοι, εκτός της εγκυμοσύνης, που επηρεάζουν την περίοδο σου…

Η καθυστέρηση της περιόδου δεν είναι τόσο ασυνήθιστη όσο μπορεί κανείς να νομίζει. Εξάλλου, πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με συχνές διαταραχές στην περίοδό τους.

Γράφει ο μαιευτήρας – χειρουργός Γιώργος Φαρμακίδης

Η εγκυμοσύνη είναι ο πρώτος λόγος καθυστέρησης που επικαλούνται οι περισσότερες γυναίκες, αλλά δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε το πραγματικό πρόβλημα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι συντρέχει  καθυστέρηση εάν έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε ημέρες από την κρίσιμη ημερομηνία.

Σε κύκλο 33 ημερών, για παράδειγμα, υπάρχει καθυστέρηση όταν η γυναίκα δεν έχει αδιαθετήσει στις 38 ημέρες, ή αν ο κύκλος είναι μικρότερος στις 24 ημέρες, τότε η καθυστέρηση υπολογίζεται από τις 29 ημέρες και μετά. Ωστόσο, όπως εξηγεί, μερικοί ακόμα, συχνοί παράγοντες που μπορεί να επιδρούν στην έμμηνο ρύση μιας γυναίκας και να παρεμποδίζουν το… μηνιαίο ραντεβού με την περίοδό  της:

  • Ακανόνιστος κύκλος

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα. Μπορεί ο κύκλος τον ένα μήνα να είναι 29 ημέρες και τον άλλο 30 ή 32 ή 28. Αυτές οι μικρές μεταβολές της διάρκειάς του θεωρούνται φυσιολογικές, όπως φυσιολογικό είναι άλλες φορές η περίοδος να διαρκεί περισσότερο και άλλες λιγότερο.

Ωστόσο, εάν οι μεταβολές της διάρκειας του κύκλου είναι επαναλαμβανόμενες, για περισσότερους από τρεις συνεχόμενους κύκλους, τότε το θέμα χρήζει ιατρικής βοήθειας.

  • Στρες

Πολλές φορές το άγχος είναι τόσο επιβαρυντικό στον οργανισμό  που το σώμα μειώνει την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνει, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μην «έρχεται» η περίοδος. Το σωματικό στρες ενισχύεται από τον τρόπο ζωής, τις αυστηρές δίαιτες ή ακόμη και την  έντονη γυμναστική. Το ψυχολογικό στρες προκαλείται από τις συνθήκες και την ένταση της εργασίας, την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών ή συναισθηματικά προβλήματα.

  • Αυξομειώσεις βάρους

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η αύξηση του βάρους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα προκαλούν και οι εξαντλητικές δίαιτες. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις επέρχεται ακόμη και απώλεια της έμμηνης ρύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Ιώσεις

Μια ίωση, μια γρίπη, ένα ξαφνικό κρύωμα ή ακόμη και κάποια άλλη ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση είναι πρόσκαιρη. Αμέσως μόλις ανακάμψει ο οργανισμός, η διαταραχή στην έμμηνη ρύση θα εκλείψει.

  • Φαρμακευτική αγωγή

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο γιατρός για την παρενέργεια των φαρμάκων.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μπορεί να είναι αλλαγή στο ωράριο εργασίας, όπως το νυχτερινό ή αλλαγή στις ώρες ύπνου γενικότερα, ή αλλαγή κατοικίας και χώρας που συνεπάγονται και κλιματικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο απορρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Το σώμα θα χρειαστεί λίγο καιρό για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση και η περίοδος θα επανέλθει τελικά.

  • Έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας

Η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για οποιαδήποτε λόγο, αλλαγή χώρας, αλλαγή τρόπου ζωής, μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που καταλήγουν σε διαταραχές περιόδου ή σε αμηνόρροια. Η διαφορά στην ηλιοφάνεια επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης προλακτίνης, καθώς και άλλων ορμονών, γεγονός που γενικά οδηγεί σε διαταραχή του «εσωτερικού ρολογιού» κάθε γυναίκας.

Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν τα παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις;

Ναι, μπορεί να συνυπάρχουν λόγοι ψυχολογικοί, σωματικού στρες και έλλειψης ηλιοφάνειας. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με νεαρές Ελληνίδες που πηγαίνουν για σπουδές σε χώρες της βόρειας ή της κεντρικής Ευρώπης και αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας και του στρες για τα μαθήματα προβλήματα στην έμμηνο ρύση.

Γιώργος Φαρμακίδης
Μαιευτήρας – χειρουργός
Γυναικολόγος
Διευθυντής της ΣΤ΄ Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Δεν έχω περίοδο. Θα μου έρθει ξανά ποτέ;». Ένας γυναικολόγος εξηγεί…

Νιώθεις ενοχλήσεις στη μέση της περιόδου σου; «Πόσες ημέρες θα κρατήσει ο πόνος;»

Σχετικά άρθρα