Πού οφείλεται η μηνορραγία;

Πολλές γυναίκες χάνουν μεγαλύτερες ποσότητες αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου τους σε σχέση με κάποιες άλλες. Ωστόσο, αυτή η ένδειξη δεν αρκεί για να μιλήσουμε για μηνορραγία. Χρειάζεται η ύπαρξη συγκεκριμένων κλινικών συμπτωμάτων και η διάγνωση του γιατρού μας.

Τι είναι η μηνορραγία;

Μηνορραγία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την κατάσταση όταν κατά την έμμηνο ρύση,  η αιμορραγία είναι ασυνήθιστα βαριά ή παρατεταμένη. Αν και η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες δεν βιώνουν την απώλεια αίματος τόσο σοβαρά ώστε να μιλάμε για μηνορραγία. Με τη μηνορραγία, κάθε περίοδος που έχετε προκαλεί αρκετή απώλεια αίματος και κράμπες, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα συμπτώματα της μηνορραγίας συγκαταλέγονται: η ανάγκη αλλαγής μίας ή περισσότερων σερβιετών ή ταμπόν ανά ώρα για αρκετές συνεχόμενες ώρες, η ανάγκη χρησιμοποίησης δύο σερβιετών,το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας για αλλαγή σερβιέτας, η αιμορραγία για μια εβδομάδα ή και περισσότερο, η απώλεια μεγάλων θρόμβων αίματος κατά την έμμηνο ρύση, ο  περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων λόγω της βαριάς έμμηνου ρύσης, καθώς και τα συμπτώματα της αναιμίας, όπως η κούραση, το αίσθημα κόπωσης ή η δύσπνοια.

Ποια είναι τα αίτια της μηνορραγίας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει ένας αριθμός συνθηκών που μπορεί να προκαλέσει μηνορραγία. Οι κοινές αυτές αιτίες περιλαμβάνουν: την ορμονική ανισορροπία, την δυσλειτουργία των ωοθηκών, τα ινομυώματα της μήτρας, τους πολύποδες, την αδενομύωση, την ύπαρξη ενδομήτριας συσκευής, τις επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον καρκίνο (ιδίως του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών), τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα,καθώς και τις κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές.  

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την μηνορραγία;

Η μηνορραγία συνήθως οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία που προκαλεί εμμήνο ρύση χωρίς ωορρηξία. Σε ένα φυσιολογικό κύκλο, η απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες διεγείρει την παραγωγή  της προγεστερόνης, η θηλυκή ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την τήρηση τακτικών περιόδων. Όταν δεν  απελευθερώνεται ωάριο,  η ανεπαρκής προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει βαριά έμμηνο ρύση. Η έμμηνος ρύση χωρίς ωορρηξία  είναι πιο συχνή μεταξύ των έφηβων κοριτσιών που μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να έχουν περίοδο και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση.

Πώς αντιμετωπίζεται τη μηνορραγία;

Η  θεραπεία της μηνορραγίας είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων όπως: η συνολική κατάσταση της υγείας σας και το ιατρικό ιστορικό σας, η αιτία και η σοβαρότητα της κατάστασης, η αντοχή σας σε συγκεκριμένα φάρμακα, διαδικασίες και θεραπείες και τα μελλοντικά σχέδια αν βρίσκεστε σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η φαρμακευτική αγωγή για τη μηνορραγία περιλαμβάνει: συμπληρώματα σιδήρου, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά χάπια, προγεστερόνη και ορμονικά σκευάσματα. Αν αποτύχει η φαρμακευτική θεραπεία, τότε η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Χειρουργικά υπάρχουν οι εξής επιλογές: διαστολή και απόξεση, υστεροσκόποηση και εκτομή του ενδομητρίου.

Πηγή: Mayoclinic.com

Σχετικά άρθρα