Σιροπιαστό Κέικ με Σιμιγδάλι και Σαγκουΐνι

<p><strong><em>Υλικά</em></strong><br /> <br /> <strong><em>για το κέικ</em></strong><br /> Ξύσμα από 4 σαγκουΐνι<br /> 350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες<br /> 300 γρ. ψιλή ζάχαρη<br /> 4 αβγά μεσαίου μεγέθους, χτυπημένα ελαφρά μ’ ένα πιρούνι<br /> 250 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο<br /> 350 γρ. ψιλό σιμιγδάλι<br /> 100 γρ. ασπρισμένα (καθαρισμένα) αλεσμένα αμύγδαλα<br /> <br /> Ανάλατο βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας<br /> <br /> <strong><em>για το σιρόπι</em></strong><br /> 680 ml φρέσκο χυμό σαγκουΐνι (από 8 περίπου φρούτα)<br /> 110 ml Campari<br /> 300 γρ. ψιλή ζάχαρη<br /> <br /> <em>Ειδικά εργαλεία</em>: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22-23 εκ., τρίφτης<br /> <br /> <br /> <strong><em>Προετοιμασία</em></strong><br /> <br /> <strong><em>για το κέικ</em></strong><br /> Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου.<br /> <br /> Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού με βούτυρο.<br /> <br /> Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το ξύσμα σαγκουΐνι, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά και το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο και αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε το σιμιγδάλι και τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατέψτε καλά με την σπάτουλα και αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα για κέικ. Το μείγμα θα είναι πηχτό και θα χρειαστεί να ισιώσετε την κορυφή με την σπάτουλα ή με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. </p>
<p>Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 30-35 λεπτά, έως ότου όταν εισάγετε ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο καλαμάκι στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρό.<br /> <br /> Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την σε μια σχάρα. Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα.<br /> <br /> <strong><em>για το σιρόπι</em></strong><br /> Ενώ το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι.<br /> Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε τον χυμό σαγκουΐνι, το Campari και τη ζάχαρη και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήστε το σιρόπι να πάρει βράση. Κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε το σιρόπι για 30 λεπτά ή μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό σιρόπι, αφαιρώντας τον λευκό αφρό που θα ανεβαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια. </p>
<p>Τρυπήστε την κορυφή του κέικ σε πολλά σημεία με ένα ξύλινο καλαμάκι και περιχύστε το με την μισή ποσότητα του σιροπιού. Αφήστε να το ρουφήξει και περιχύστε το με το υπόλοιπο σιρόπι. Μόλις το κέικ έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι κι έχει κρυώσει εντελώς, αφαιρέστε την πλαΐνή ζώνη της φόρμας και σερβίρετε το κέικ σε κομμάτια.<br /> <br /> Σερβίρετε με clotted cream, σαντιγύ ή παγωτό βανίλια.<br /> <br /> Το κέικ θα κρατήσει για 4-5 ημέρες, σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να χάσει την υπέροχη γεύση του, αντιθέτως, θα είναι ακόμα πιο εύγεστο.</p>
<p>greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr</p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα