Οι καπνίστριες έχουν πιο πολλές εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι γιατί μια γυναίκα που καπνίζει πρέπει να σταματήσει αυτή την συνήθεια αλλά οι τελευταίες έρευνες έρχονται να προσθέσουν ακόμα έναν. Οι καπνίστριες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και εξάψεις  και βέβαια, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση! 

Εμμηνόπαυση, κάπνισμα και τα γονίδια.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια Samantha Butts, ιατρός του Πανεπιστημίου της  Pennsylvania  Perelman School of Medicine, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που καπνίζουν, παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες μεταβολές γονιδίων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων και κάνουν τον γυναικείο οργανισμό πιο ευαίσθητο στις ατμοσφαιρικές τοξίνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως τονίζει η ερευνήτρια οι εξάψεις είναι πιο έντονες και πιο συχνές.

Ίσως, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι η κατάλληλη για να πάρει μια γυναίκα την απόφαση να σταματήσει το κάπνισμα μια για πάντα”, τονίζει. ‘’Το 20% των καπνιστριών δηλώνουν πως θέλουν αλλά δεν μπορούν”, συνεχίζει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 γυναικών που είτε έμπαιναν στην εμμηνόπαυση, είτε βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση εδώ και μια δεκαετία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, παίρνονταν δείγματα αίματος και γινόταν διερεύνηση του ιατρικού και αναπαραγωγικού ιστορικού τους.  Μελετήθηκε και ο τρόπος της καθημερινής τους ζωής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και άλλοι  παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί. 

Ένα μήνυμα για τους καπνιστές: ‘’Σταματήστε’’!

Η ίδια έρευνα προσθέτει ότι ακόμα και η γενικότερη έκθεση στον καπνό όπως και  σε άλλα ατμοσφαιρικά απόβλητα μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων των εξάψεων ειδικά σε γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης που φέρουν τις συγκεκριμένες μεταβολές των γονιδίων. Αυτή η γενετική προσέγγιση του ζητήματος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επισημαίνει η  Margery Gass, διευθύντρια Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Μελέτης της Εμμηνόπαυσης. Αν οι γυναίκες γνώριζαν ότι ο κίνδυνος για εντονότερα συμπτώματα αυξάνεται κατά 21% και το ότι το τσιγάρο συνδέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, είμαι βέβαιη ότι  θα αποχαιρετούσαν αυτή τη βλαβερή συνήθεια για πάντα. 

Μια άλλη βρετανική έρευνα, με τίτλο «Breakthrough Generations Study» που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες άνω των 40 ετών αποδείκνυε ότι το κάπνισμα είχε επίδραση και στο χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης.  Η έμμηνος ρύση σταματούσε 2 χρόνια νωρίτερα, (κατά μέσο όρο) στις καπνίστριες  σε σύγκριση με όσες γυναίκες δεν κάπνιζαν.

Πηγή: Webmd.com

Σχετικά άρθρα