Μπορούμε να επιλέξουμε το φύλο του παιδιού μας;

Πολλοί μέλλοντες γονείς δείχνουν την προτίμησή τους στο φύλο του απογόνου που πρόκειται να αποκτήσουν και τότε το «γερό να’ ναι και ό,τι να ‘ναι» πάει περίπατο και τη θέση του παίρνουν μαντζούνια, μέθοδοι και τεχνικές που ακούμε από φίλους και γνωστούς ή που βρίσκουμε στο διαδίκτυο. Κατά πόσο, όμως, είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το φύλο του παιδιού που θα αποκτήσουμε;

Μέθοδοι επιλογής φύλου:

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Proccedings of the Royal Society   γυναίκες που ό,τι είχαν μείνει έγκυες στη  Βρετανία αναφέρθηκαν στο τι έτρωγαν ένα έτος πριν από τη σύλληψη. Εκείνες που έτρωγαν δημητριακά για πρωινό, πλούσιες σε κάλιο τροφές και κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν αγόρι σε σχέση με εκείνες που παρέλειπαν το πρωινό και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι βέβαιο αν είναι οι θερμίδες ή τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά, αν και η συσχέτιση αυτή παρατηρείται και σε άλλα ζώα.

Μεταξύ των εξελικτικών θεωριών ως προς το γιατί συλλαμβάνονται τα κορίτσια ή τα αγόρια, είναι και εκείνη που υποστηρίζει ότι οι γονείς που βρίσκονται σε καλή κατάσταση αποκτούν αρσενικούς απογόνους. Μια μελέτη, για παράδειγμα, δείχνει ότι τα χάμστερ που υποσιτίζονται χάμστερ τείνουν να γεννήσουν θηλυκά.

Άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μέλλοντες γονείς για να καθορίσουν το αν θα αποκτήσουν  αγόρι ή κορίτσι είναι το  χρονοδιάγραμμα των σεξουαλικών επαφών. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, όσο πιο κοντά στην ωορρηξία συλλάβετε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για αγόρι, ενώ όσο πιο μακριά τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε  να αποκτήσετε κορίτσι.

Η άποψη των ειδικών

Ο Steven Ory, MD,  ενδοκρινολόγος με εξειδίκευση στην αναπαραγωγή στο Ft. Lauderdale της Φλόριντα και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, διαφωνεί. “Δεν υπάρχει κάποια από τις παραδοσιακές πρακτικές μεθόδους που να μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του φύλου. «Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί», συμφωνεί και ο Richard P. Frieder, MD, γυναικολόγος στο Σάντα Μόνικα-UCLA και στο Ορθοπαιδικό νοσοκομείο στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Η εύρεση σύνδεσης μεταξύ διατροφικών συνηθειών ή το χρονοδιάγραμμα επαφών, όπως και άλλες προσεγγίσεις είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την εύρεση αιτίας- αποτελέσματος».

«Οι ασθενείς του που θέλουν ένα φύλο περισσότερο από ένα άλλο, με ρωτούν πάντα πάντα να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι απλό που μπορεί να κάνει κανείς για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης παιδιού του προτιμώμενου φύλου. Τους λέω ότι είναι 50-50. Στην  πραγματικότητα  δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε και να έχει αποτέλεσμα».

«Έχετε ένα 50-50 πιθανότητες» υποστηρίζει και  ο Ory. Εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί να παρέμβει με διατροφικές αλλαγές ή διαφορετικές στάσεις στο σεξ ή χρονοδιάγραμμα συνουσίας φαίνεται πως υπάρχει μια τάση να αποδίδουν αυτά που έκαναν και να έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι λένε αυτά στους φίλους τους, όμως εμείς στην ιατρική, αυτά τα θεωρούμε ανέκδοτα».

 Πηγή: Webmd.com

 

 

Σχετικά άρθρα