Μας παχαίνει ή όχι το αντισυλληπτικό χάπι;

Αναγνώστριά μας μας ρωτά. 

“Έχω άστατο κύκλο και ο γιατρός μου έχει συστήσει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Άκουσα πρόσφατα ότι τα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν, είναι αλήθεια ή όχι;

Αργυρώ, 35 ετών   

Το αντισυλληπτικό χάπι έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, όταν άρχισε να πωλείται στις αρχές ‘60. Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, είναι ακόμα μια από τις πιο δημοφιλείς αντισυλληπτικές μεθόδους  με δεκάδες μάρκες και τα διαθέσιμα σκευάσματα. Πολλά έχουν κατά καιρούς ακουστεί γι αυτό, αλλά  ίσως κανένας μύθος δεν έχει ακουστεί περισσότερο από τον μύθο ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Κάθε φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχουν παρενέργειες για μερικά από τα άτομα  που τη λαμβάνουν. Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει καούρα. Τα φάρμακα για το βήχα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία.  Το αντισυλληπτικό χάπι συνήθως έχει ως παρενέργειες  την αιμορραγία, την  ευαισθησία στο στήθος, τη ναυτία και τον πονοκέφαλο.

Σε άλλες γυναίκες,  το χάπι μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, πράγμα που συχνά οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Δεν είναι, όμως,  σημαντική η ποσότητα βάρους και ούτε αφορά τις περισσότερες γυναίκες. Κάνοντας  μια ανασκόπηση  44 μελετών βλέπουμε πως δεν προσέφεραν καμία απόδειξη ότι τα αντισυλληπτικά χάπια  προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους στις περισσότερες γυναίκες. Και, όπως συμβαίνει και με τις άλλες πιθανές παρενέργειες του χαπιού, η ελάχιστη αύξηση του σωματικού βάρους είναι συνήθως προσωρινή, υποχωρεί δηλαδή μέσα σε δύο ή τρεις μήνες.

Αν και η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια ασυνήθιστη και προσωρινή παρενέργεια του  χαπιού, αν τυχαίνει να είστε μία από αυτές τις λίγες γυναίκες που έχουν πάρει κιλά, μιλήστε με το γιατρό σας. Εκείνος  μπορεί να σας προτείνει ένα άλλο αντισυλληπτικό χάπι. Γιατί; Επειδή όλα τα χάπια δεν είναι το ίδιο. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο τύποι αντισυλληπτικών χαπιών: τα χάπια που περιέχουν συνδυασμού οιστρογόνα και προγεστερόνη και τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη.  Παρά το γεγονός πως τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο του οιστρογόνου σε διάφορετικές δόσεις, η σύνθεση προγεστίνης σε κάθε μία από αυτές μπορεί να διαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μάρκα αντισυλληπτικού  χαπιού μπορεί να προσφέρει ένα ελαφρώς διαφορετικό τύπο της ορμόνης, σε διαφορετικές δόσεις. Το αποτέλεσμα; Δυνητικά διαφορετικές παρενέργειες.

 

Σχετικά άρθρα