Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι της περιόδου;

Οι πόνοι κατά την διάρκεια της περιόδου μπορεί να γίνουν αφόρητοι και να μας εμποδίσουν από το να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας. Πού οφείλονται όμως και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την επώδυνη έμμηνο ρύση;

Τι είναι οι κράμπες της περιόδου;

Οι κράμπες περιόδου είναι οξείς πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς  που συμβαίνουν στην αρχή της έμμηνου ρύσεως και μπορεί να συνεχιστούν για δύο έως τρεις ημέρες. Αποτελούν την κύρια αιτία απουσίας των γυναικών άνω των 30 από την εργασία τους. Οι γυναίκες που είναι πιθανό να παρουσιάσουν κράμπες περιόδου είναι: είναι εκείνες που ξεκίνησε η περίοδός τους σε νεαρή ηλικία (κάτω των 11 ετών), εκείνες που η έμμηνος ρύση διαρκεί πέντε ημέρες ή περισσότερο, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, εκείνες που καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ και εκείνες που δεν υπήρξαν ποτέ έγκυες.

Που οφείλονται οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα της γυναίκας και αποτελούν αιτία πολλών από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο δυσφορία. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών  εμφανίζουν πιο έντονες συσπάσεις της μήτρας και περισσότερο πόνο. Οι προσταγλανδίνες ευθύνονται, επίσης, για τον εμετό, τη διάρροια και τους πονοκεφάλους που συνοδεύουν τις επώδυνες περιόδους.

Άλλες αιτίες πόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι: η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και η αδενομύωση, οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, η ανώμαλη εγκυμοσύνη και οι κύστες των ωοθηκών. Εάν μια γυναίκα έχει πόνους περιόδου από τότε που άρχισε η περίοδος της, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής δυσμηνόρροια. Αν κάποια φυσική κατάσταση, όπως η ενδομητρίωση προκαλεί τον εμμηνορροϊκό πόνο, αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής δυσμηνόρροια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έμμηνου δυσφορίας;

Εκτός από τις κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς, μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα εμμήνου δυσφορίας όπως: η κάτω οσφυαλγία, ο πόνος στα κάτω άκρα, η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια, οι πονοκέφαλοι, η ευερεθιστότητα, η αδυναμία και οι λιποθυμίες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι της περιόδου;

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε από τις επώδυνες κράμπες είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα εάν τα πάρετε πριν αρχίσει η περίοδος και συνεχίσετε για όσο χρειάζεται. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα  μπορεί να είναι βαριά για το στομάχι, γι’ αυτό αν έχετε ιστορικό νεφρικών ή στομαχικών προβλημάτων (όπως έλκη ή παλινδρόμηση), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να τα παίρνετε. Επίσης, μία λύση είναι να ξεκινήσετε κάποια μορφή ορμονικής αντισύλληψης: μπορεί να είναι ένα χάπι, μία ένεση, ένα διαδερμικό έμπλαστρο, ή μία ορμόνη.Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται προκειμένου να καταπολεμηθούν αιτίες των πόνων περιόδου όπως τα ινομυώματα, οι πολύποδες, οι κύστες των ωοθηκών ή η ενδομητρίωση.

Πηγή:Webmd.com

 

 

Σχετικά άρθρα