Χάνω πολύ αίμα στην περίοδο. Τι μπορώ να κάνω;

Η Ράνια μας ρωτά:

«Χάνω πολύ αίμα στην περίοδο, αλλάζω κάθε 2 ώρες τις πρώτες 2 ημέρες. Τι μου προτείνετε να κάνω γιατί η περίοδος κρατά τουλάχιστον 5 ημέρες και κατά τη διάρκεια της περιόδου έχω αίσθημα κόπωσης και την ανάγκη να καθίσω στο κρεβάτι για 5 ημέρες».

Απαντά ο κύριος Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Η περίοδος με μεγάλη απώλεια αίματος ονομάζεται μηνορραγία και αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες θα παραπονεθεί σε κάποια στιγμή της ζωής της ότι η περίοδός της είναι πολύ «βαριά». Παρόλα αυτά, σε κάθε τέτοια περίπτωση καλό είναι η γυναίκα να επισκέπτεται το γυναικολόγο της και να συζητάει μαζί του λεπτομερώς το πρόβλημά της. Θα πρέπει λοιπόν, να λαμβάνεται ένα πολύ καλό ιατρικό ιστορικό από την γυναίκα, και να ελέγχουμε αν λαμβάνει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα αντιπηκτική αγωγή ή ασπιρίνη), αν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. ενδομήτριο σπιράλ), αν παίρνει άλλα φάρμακα (π.χ. για τον θυρεοειδή) και αν υπάρχουν συμπτώματα ή σημεία φλεγμονής/λοίμωξης, ιδιαίτερα πυελικής/γεννητικών οργάνων.

Επίσης,  πάντα πρέπει να γίνεται μία λεπτομερής κλινική εξέταση και έλεγχος του ιστορικού των Τεστ-Παπ της γυναίκας, και εφόσον χρειάζεται να γίνεται επανάληψη του Τεστ-Παπ και έλεγχος του τραχήλου της μήτρας. Απαραίτητο είναι και το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, για να αποκλείσουμε την πιθανή ύπαρξη παθολογικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα, ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου κτλ. που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα συμπτώματα της μηνορραγίας.

Ανάλογα με τα ευρήματα από τις προηγούμενες εξετάσεις και φυσικά την ηλικία της γυναίκας, ο γιατρός σας θα μπορούσε να ζητήσει και ορμονικό έλεγχο ή ακόμα και καλλιέργειες κολπικών υγρών, ενώ συνήθως ζητάμε και έναν αιματολογικό έλεγχο (για αναιμία και πηκτικότητα αίματος) της γυναίκας, ιδιαίτερα αν το πρόβλημα υπάρχει για αρκετό χρονικό διάστημα. Αφού γίνει ένας πλήρης έλεγχος λοιπόν, και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων η γυναίκα θα συζητήσει με το γιατρό της τι μπορεί να ευθύνεται συγκεκριμένα για το πρόβλημά της και ποιες είναι οι επιλογές της για την αντιμετώπιση του.

Σχετικά άρθρα