Angelina Jolie: Γιατί έκανα διπλή μαστεκτομή

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε η Angelina Jolie. Η χολιγουντιανή σταρ με άρθρο της στους New York Times αποκάλυψε πως μόλις πριν λίγο καιρό προχώρησε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ήταν ιδιαίτερα αυξημένος. Στο άρθρο της περιγράφει γλαφυρά τους λόγους που την οδήγησαν να πάρει μία τόσο δύσκολη απόφαση,  την διαδικασία που ακολούθησε και το μήνυμα που θέλει να περάσει σε όλες τις γυναίκες.

Διαβάστε το άρθρο της με τίτλο “Η δική μου ιατρική επιλογή”:

“Η μητέρα μου πάλεψε με τον καρκίνο για σχεδόν μια δεκαετία και πέθανε στα 56 της.Το πάλεψε αρκετά ώστε να γνωρίσει το πρώτο από τα εγγόνια της και να το κρατήσει στην αγκαλιά της. Τα υπόλοιπα παιδιά μου, όμως,  δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να βιώσουν το πόσο τρυφερή και καλόψυχη ήταν.

Μιλάμε συχνά για την «μαμά της μαμάς» και πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί  να εξηγήσει την ασθένεια που την πήρε μακριά από εμάς. Με έχουν ρώτησε αν το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε εμένα. Τους λέω πάντα πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν, αλλά η αλήθεια είναι ότι μεταφέρω ένα «ελαττωματικό» γονίδιο, το BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσω καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών.

Οι γιατροί μου εκτίμησαν ότι είχα ένα 87% πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και το 50%καρκίνου των ωοθηκών, αν και οι πιθανότητες είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα.  Μόλις ένα κλάσμα των καρκίνων του μαστού προκύπτουν από κληρονομική μετάλλαξη γονιδίου. Εκείνοι με το ελάττωμα στα γονίδια BRCA1, όμως,  έχουν 65% πιθανότητα κατά μέσο όρο να το κληρονομήσουν.

Μόλις έμαθα πως έτσι έχουν τα πράγματα για εμένα, αποφάσισα να δράσω προληπτικά και να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο όσο μπορούσα. Αποφάσισα να κάνω προληπτικά διπλή μαστεκτομή. Ξεκίνησα με το στήθος, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσω καρκίνο του μαστού είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και η χειρουργική επέμβαση είναι πιο περίπλοκη.

Στις 27 Απριλίου, ολοκληρώθηκαν οι  τρεις μήνες των ιατρικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη μαστεκτομή. Κατά το διάστημα αυτό, κατάφερα να κρατήσω το θέμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να συνεχίσω τη δουλειά μου.

Γράφω, όμως,  γι ‘αυτό τώρα γιατί ελπίζω πως και άλλες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων, μια λέξη που παράγει μια βαθιά αίσθηση  αδυναμίας. Σήμερα, όμως, είναι δυνατό να βρεθεί μέσω μιας εξέτασης αίματος αν είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και στη συνέχεια να λάβετε δράση.

Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία γνωστή ως «καθυστέρηση θηλής» (nipple delay), η οποία «απαγορεύει»  στη νόσο να εισέλθει στους αγωγούς του μαστού πίσω από τη θηλή και επιτρέπει την επιπλέον ροή του αίματος στην περιοχή. Αυτό προκαλεί κάποιο πόνο και πολλούς μώλωπες, αλλά αυξάνει την πιθανότητα να σωθεί η θηλή.

Δύο εβδομάδες αργότερα έκανα τη σημαντικότερη χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία απομακρύνθηκε ο ιστός του μαστού και τοποθετήθηκαν προσωρινά υποκατάστατα. Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 8 ώρες. Ξυπνάτε με τους σωλήνες αποστράγγισης  στο στήθος σας. Μοιάζει σαν σκηνή από  ταινία επιστημονικής φαντασίας. Λίγες μέρες, όμως, μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορείτε να επιστρέψετε στη κανονική σας ζωή.

Εννέα εβδομάδες αργότερα,  έγινε η  τελική επέμβαση με την ανασυγκρότηση του στήθους μέσω εμφυτευμάτων.  Έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ ωραίο.

Ήθελα να τα γράψω αυτά για να πω σε άλλες γυναίκες ότι η απόφαση να κάνω μαστεκτομή  δεν ήταν εύκολη. Είμαι, όμως, πολύ χαρούμενη που το έκανα. Οι πιθανότητές μου για  ανάπτυξη καρκίνου του μαστού έχουν μειωθεί από 87%  κάτω από 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι θα με χάσουν από τον καρκίνο του μαστού.

Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν βλέπουν κάτι που να τα κάνει να αισθανθούν  άβολα. Μπορούν να δουν κάποιες μικρές ουλές και αυτό είναι όλο. Ό,τι άλλο βλέπουν είναι η ίδια μαμά που ήταν πάντα. Και ξέρουν ότι τα αγαπώ και θα κάνω τα πάντα για να είναι μαζί τους όσο περισσότερο μπορώ. Προσωπικά, δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση λιγότερο γυναίκα. Νιώθω ενδυναμωμένη επειδή έκανα μία ισχυρή επιλογή που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη θηλυκότητα μου.

Είμαι τυχερή που έχω έναν σύντροφο, Brad Pitt, ο οποίος είναι τόσο τρυφερός και υποστηρικτικός. Όποιος έχει σύζυγο ή σύντροφο που περνάει κάτι τέτοιο τη φίλη ξέρει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της μετάβασης. Ο Brad ήταν στο Pink Lotus Centre, όπου νοσηλεύτηκα, κάθε λεπτό κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων. Καταφέραμε να βρούμε χρόνο να γελάσουμε. Γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν το σωστό για την οικογένειά μας και πως θα μας φέρει πιο κοντά. Και έτσι έγινε.

Για κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό το κείμενο, ελπίζω να σας βοηθήσει να μάθετε πως έχετε επιλογές.  Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, ώστε να αναζητήσετε πληροφορίες από τους γιατρούς  που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή την πτυχή της ζωής σας, ώστε να κάνετε τις δικές σας συνειδητές επιλογές.

Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί υπέροχοι ολιστικοί γιατροί που εργάζονται για εναλλακτικές λύσεις της χειρουργικής επέμβασης. Η δική μου περίπτωση θα αναρτηθεί στο site του Pink Lotus Centre. Ελπίζω να είναι χρήσιμο και για άλλες γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει περίπου 458.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κυρίως στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Πρέπει να είναι προτεραιότητα η διασφάλιση ότι όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γονιδιακές εξετάσεις και στη σωτήρια προληπτική θεραπεία, ανεξάρτητα από τα μέσα και το περιβάλλον τους, όπου κι αν ζουν. Το κόστος των γονδιακών για BRCA1 και BRCA2, που είναι άνω των 3000 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για πολλές γυναίκες.

Επέλεξα να μην κρατήσω αυτή την ιστορία μόνο για εμένα, επειδή υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι ζουν κάτω από τη σκιά του καρκίνου. Ελπίζω, επίσης, ότι θα είναι σε θέση να κάνουν τον γονιδιακό έλεγχο δοκιμαστεί  και ότι αν έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο, θα ξέρουν ότι έχουν επιλογές.

 

Σχετικά άρθρα