Πιθανότερη για τις αδύνατες γυναίκες η ενδομητρίωση!

Οι γυναίκες με χαμηλό  δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ενδομητρίωση σε σχέση με τις παχύσαρκες γυναίκες, διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα.

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν μικρά κομμάτια του εσωτερικού της μήτρας βγαίνουν έξω από αυτή.  Οι ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Harvard και του Πανεπιστημίου της Iowa μελέτησαν στοιχεία 116.430 γυναικών που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια, περίοδος κατά την οποία ένα σύνολο 5.504 διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες (με ΔΜΣ πάνω από 40) είχαν 39 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση σε σχέση με εκείνες που είχαν δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 22,4. Επιπλέον, οι γυναίκες που ήταν παθολογικά παχύσαρκες στην ηλικία των 18 είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση σε σχέση με εκείνες με εκείνες που είχαν ένα φυσιολογικά χαμηλό δείκτη μάζας σώματος στο τέλος της εφηβείας τους.

Ο επίκουρος καθηγητής Divya Shah που συμμετείχε στην έρευνα τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Reproduction, δήλωσε πως: «η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι οι παθολογικά παχύσαρκες γυναίκες είναι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πιο υγιείς από εκείνες που είναι αδύνατες, αλλά πως διατρέχουν πιο χαμηλό κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Είναι πιθανό πως οι παράγοντες που σχετίζονται με τη στειρότητα, η οποία είναι πιο κοινή μεταξύ των πολύ παχύσαρκων γυναικών, να συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μελλοντικές έρευνες, επιτρέποντας στους επιστήμονες να επικεντρωθούν στις γυναίκες και να ανακαλύψουν τις αιτίες της κατάστασης αυτής”.

 

Σχετικά άρθρα