Τι είναι η ψωρίαση; Είναι μεταδοτική;

Ο κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδιοσολογικής Εταιρίας,  μας συστήνει την φλεγμονώδη δερματοπάθεια της ψωρίασης, μιας «παρεξηγημένης» ασθένειας που συγχέεται με τη μεταδοτική ψώρα.

Τι είναι ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Η ψωρίαση είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά δερματολογικά νοσήματα, μετά τα εκζέματα και τις ακμές. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι μεταδοτική.

Εκδηλώνεται με τη μορφή  ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια. Η ψωρίαση εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών πλήττεται συχνά και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα.

Τι την προκαλεί;

Η ψωρίαση είναι μια γενετικά καθορισμένη πάθηση, η οποία προκαλείται από μια ομάδα γονιδίων, και όχι από ένα και μοναδικό γονίδιο. Πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να είναι είτε εξωγενείς, όπως η αλλαγή εποχής ή η τριβή των ρούχων στο δέρμα, είτε ενδογενείς, όπως οι μολυσματικές ασθένειες, η συναισθηματική πίεση και ορισμένα είδη φαρμάκων.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο τα πρώτα εξανθήματα είναι πιθανότερο να εμφανιστούν μεταξύ των ηλικιών των 20 και των 30 ετών. Ωστόσο, είναι χρόνιο νόσημα με διαδοχικές περιόδους ύφεσης και υποτροπής.

Πώς επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς;

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του. Εφόσον πρόκειται για χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με αντιαισθητική εμφάνιση, συχνά έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την πάροδο του χρόνου την κατάθλιψη. Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι βλάβες είναι ορατές, πχ στις περιπτώσεις ψωρίασης του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών.

 

Σχετικά άρθρα