Πώς θα απαλλαγώ από τις ενοχλητικές μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι μία αντιαισθητική δερματική ασθένεια που καταστρέφει την υγιή εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Αντί να στραφείτε σε γιατροσόφια φίλων και γνωστών, προτιμήστε την συμβουλή ενός ειδικού για την επιτυχή αντιμετώπιση τους. Ο κύριος Δημήτρης Καπετανάκης, Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις μυρμηγκιές.

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης

-Τι είναι οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές ή μυρμηκίες είναι μικρά εξογκώματα της επιδερμίδας , καλοήθη και καμμιά φορά επώδυνα όταν παρουσιάζονται στα πέλματα. Αίτιο των μυρμηκιών είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) , μακρινός  «ξάδελφος» των κονδυλωμάτων.

Ποια είδη μυρμηγκιών διακρίνουμε;

Υπάρχουν αρκετές μορφές των μυρμηκιών. Πρώτον, οι κοινές, οι οποίες  είναι ογκίδια του δέρματος κυρίως στις άκρες χείρες και στα πόδια,στα δάκτυλα ,γύρω από τα νύχια, κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια, έχουμε τις νεανικές οι οποίες είναι επίπεδες, στο χρώμα του δέρματος και εμφανίζονται κυρίως σε παιδιά, σπάνια σε βρέφη και σε ενήλικες.Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται συνήθως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια, οι αγκώνες και τα γόνατα. Η τρίτη μορφή μυρμηγκιών είναι οι πελματιαίες που είναι σχεδόν επίπεδες με μικρά μαύρα στίγματα τις περισσότερες φορές και είναι επώδυνες στην βάδιση.

 -Είναι μεταδοτική ασθένεια;

Ναι, είναι. Η μετάδοση γίνεται με την επαφή και είναι συνήθης το καλοκαίρι που περπατάμε χωρίς παπούτσια στις παραλίες ή σε κοινόχρηστους χώρους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι πισίνες.

Θεραπεύονται οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι μία δερματική ασθένεια που θεραπεύεται και μάλιστα υπάρχουν θεραπείες υπάρχουν πολλών ειδών. Καταρχάς, ΜΗΝ επιχειρείτε μόνοι σας να θεραπεύσετε τις μυρμηγκιές σας μετά από «συμβουλές» φίλων, φαρμακοποιών ή μανικιουριστριών- ποδολόγων κλπ. Τις περισσότερες φορές ή γίνεται μεγάλο έγκαυμα στο δέρμα με μόνιμες δύσμορφες βλάβες ή επιδεινώνεται η μυρμηγκιά, συνήθως βγάζοντας νέα λίγο πιο κοντά στην παλαιά.

Οι θεραπείες ,λοιπόν, που εφαρμόζονται για τις μυρμηγκιές είναι οι κρέμες ή τα ειδικά διαλύματα, η διαθερμοπηξία,η οποία βασίζεται στην χρήση ραδιοκυμάτων για την θεραπεία της ασθένειας, η κρυοπηξία, στην οποία χρησιμοποιείται υπερβολικό ψύχος για την καταστροφή των μυρμηγκιών, και τα laser . Η επιλογή της θεραπείας γίνεται από τον δερματολόγο και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την εντόπιση, την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Σχετικά άρθρα