«Το καλοκαίρι γεννάω! Πώς θα απαλλαγώ από τις ραγάδες της εγκυμοσύνης;»

Είμαι έγκυος και μέσα στο καλοκαίρι, κάπου στον Ιούλιο με Αύγουστο γεννάω! Αν και κύλησε ομαλά η όλη περίοδος της εγκυμοσύνης, οι ραγάδες ήδη έχουν εμφανιστεί και φοβάμαι μην τις «παντρευτώ».

Ανέκαθεν, είχα σφιχτό σώμα, γυμνασμένο αλλά τώρα που περιμένω δίδυμα και η όρεξη… άνοιξε, το σώμα διαμαρτυρήθηκε. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν οι ραγάδες εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς τις αντιμετωπίζουμε.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι ραβδώσεις είναι τοπικές καταστροφές του κολλαγόνου της επιδερμίδας οι οποίες προκαλούνται από την μεγάλη τάση που ασκείται στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γίνεται ορατή κατά την διάρκειά της  ή λίγο αργότερα, δηλαδή μετά τον τοκετό.

Πού οφείλεται η εμφάνιση των ραβδώσεων αυτών;

Αιτία δεν έχει βρεθεί. Πιθανολογούνται επιδράσεις των οιστρογόνων, της κορτιζόλης και άλλων ορμονών που δημιουργούν συνθήκες μηχανικού στρες στις ίνες κολλαγόνου.

Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμα επιστημονικά διαλευκανθεί. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, τον λόγο που άλλες γυναίκες κάνουν ραβδώσεις και άλλες όχι. Στην περίπτωση αυτή παίζουν πιθανό ρόλο γενετικοί παράγοντες.

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση ραγάδων;

Προληπτικά από αρχαιοτάτων χρόνων οι Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν έλαια για την πρόληψη, κάτι που μέχρι σήμερα, ισχύει. Οι διάφορες λίγο πιο εξελιγμένες κρέμες του εμπορίου κάνουν αρκετά καλή προληπτική δουλειά, πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται συστηματικά και  καθημερινά από την αρχή της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά.

Πώς εξαφανίζονται;

Θεραπευτικά χρησιμοποιούνται laser για την εξάλειψή των ραγάδων και αυτό είναι αρκετά πιθανόν να γίνει αν η γυναίκα απευθυνθεί στον δερματολόγο εγκαίρως, δηλαδή λίγους μήνες μετά την εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι laser για τις ραβδώσεις και ο δερματολόγος είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος τύπος είναι ο πιο σωστός για την κάθε περίπτωση. Γενικά, όσο οι ραβδώσεις είναι κόκκινες τόσο πιο εύκολα βελτιώνονται ή θεραπεύονται.

Δημήτρης Καπετανάκης
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.e-dermatology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 5 καθημερινά λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε το δέρμα μας!

Η σχέση του κορωνοϊού με την εγκυμοσύνη. Όλα όσα γνωρίζουμε!

Σχετικά άρθρα