Η κόρη μου βγάζει σπυράκια τι πρέπει να κάνω;

Η Μαριάννα αναγνώστριά μας μας ρωτά:

«Η κόρη μου είναι στην εφηβεία, είναι 13 ετών. Τον τελευταίο καιρό βγάζει σπυράκια στο πρόσωπό της. Φταίει κάτι που τρώει ή είναι λόγω του ορμονικού της κύκλου;

Το συχνότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα για όλα τα κορίτσια στην εφηβεία είναι εκείνα τα ενοχλητικά σπυράκια που κάνουν την εμφάνισή τους. Η ακμή που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των εφήβων έχει κατά καιρούς συνδεθεί με διάφορες αιτίες. Ποια είναι όμως η συχνότερη αιτιολογία;  Με αφορμή το ερώτημα της αναγνώστριάς μας, ο Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, κύριος Δημήτρης Καπετανάκης μας εξηγεί.

 

Η ακμή είναι μία πάθηση που κεντρικό ρόλο παίζουν δύο παράγοντες: η υπερπαραγωγή σμήγματος  και τα μικρόβια της επιδερμίδας. Σε ό,τι αφορά στην υπερπαραγωγή σμήγματος, αυτή ξεκινάει περίπου στην εφηβεία, αφού τότε αρχίζουν να λειτουργούν οι σμηγματογόνοι αδένες με την επίδραση των γεννητικών ορμονών. Αναφορικά με τα μικρόβια της επιδερμίδας, ο κύριος “εκπρόσωπός” τους είναι το προπιοβακτηρίδιο της ακμής.

Έχουν γίνει πάρα πολλές κλινικές μελέτες, με τεράστιο αριθμό ασθενών για να διευκρυνιστεί ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση της ακμής. Έχει αποδειχτεί, λοιπόν, εδώ και πολλά χρόνια πως η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο στην πορεία της . Σχετικά με την ορμονική επιβάρυνση στην ακμή, αυτή είναι δεδομένη αφού συνήθως παρατηρείται έξαρση της ακμής γύρω από την περίοδο, γεγονός που έχει να κάνει με τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στα κορίτσια κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Σχετικά άρθρα