Απιστία: Πώς να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα  thumbnail

Απιστία: Πώς να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα

Γενικά υπάρχουν δύο συνηθισμένες αντιδράσεις όταν α­νακαλύπτετε πως σας απάτησε ο σύντροφός σας. Η πρώτη είναι πως αισθάνεστε τρομερές ενοχές επειδή νομίζετε πως τον απογοητεύσατε. Η δεύτερη είναι η αυτολύπηση επειδή δεν καταλαβαίνετε πώς μπόρεσε ο αγαπημένος σας να σας φερθεί τόσο αισχρά ύστερα από όλες τις θυ­σίες που κάνατε για χάρη του.


Φυσικά, όταν καταλαγιά­σουν αυτές οι δύο αρχικές αντιδράσεις, φουντώνουν η περιφρόνηση κι η ζήλια και μπορεί να καταλήξουν σε φοβερή οργή.


Εγώ πιστεύω ότι, αν συμπεριφερθείτε μ’ έναν από τους παραπάνω τρόπους, δε θα καταφέρετε τίποτα και πως θα ’πρεπε να σκεφτείτε σοβαρά να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο περιστα­τικό με τον ακόλουθο τρόπο.


Να νιώθετε ευγνωμοσύνη που δεν είσαστε εσείς αυτοί που αναγκαστήκατε να καταφύγετε σ’ έναν εξωσυζυγικό δεσμό. Εσείς τουλάχιστον είχατε την αυτοπειθαρχία και τη δύναμη να αντισταθείτε σε κάποιο φλερτ, ενώ ο παρορ­μητικός κι εξαρτημένος σύντροφός σας δεν μπόρεσε. Δεν είστε περήφανοι για τον εαυτό σας; Και δε νιώθετε λύπη­ση για τον εραστή σας, επειδή αυτός ή αυτή δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό; Ναι, καμαρώστε για τον ανώτερο αυτοέλεγχό σας. Το να παραμείνετε πιστοί δεν είναι το ευκολότερο πράγμα του κό­σμου κι ιδιαίτερα στην εποχή μας. Για να τηρήσετε τους γαμήλιους όρκους σας, απαιτείται μια ψυχική δύναμη που δεν τη διαθέτουν όλοι.


Λυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι κι οι δυο σας σκεφτήκατε πάρα πολλές φορές να δημιουργήσετε εξωσυζυγικούς δεσμούς κι είχατε άπειρες ευκαιρίες να το κάνετε, αλλά μόνο εσείς διαθέτατε την ωριμότητα να τη­ρήσετε τις υποσχέσεις σας. Δείξατε την ικανότητά σας για αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη, ενώ ο σύντροφός σας απέτυχε στα δύο αυτά κρίσιμα συστατικά της έγγαμης ζωής.


Κι αν ο σύντροφός σας χρησιμοποιήσει τη δικαιολο­γία «Μα δε θα έκανα εξωσυζυγική σχέση αν εσύ μου έκα­νες αυτό ή εκείνο. Τα δικά σου σφάλματα μ’ έριξαν στην αγκαλιά μιας άλλης», μην τον πιστέψετε.


Οποιαδήποτε μέρα της βδομάδας θα μπορούσατε να παρουσιάσετε μια λίστα παραπόνων κατά του συντρόφου σας εξίσου μεγάλη με τη δική του. Μα εσείς δεν επιτρέψατε στα πα­ράπονα αυτά να σας κάνουν να παραστρατήσετε. Τον δεχτήκατε με όλα του τα ελαττώματα και προσπαθήσατε να ζήσετε μ’ αυτά. Δεν τα χρησιμοποιήσατε σαν δικαιο­λογίες για να κρατάτε το χέρι κάποιου άλλου στις πίσω σειρές του σινεμά.


Όταν δείτε την απιστία από αυτή τη σκοπιά, θα νιώσετε καμάρι για τον εαυτό σας και συμπόνια για το σύντροφό σας. Είναι η σκέψη που πολλοί θεραπευτές προτείνουν για την αποφυγή της «κατάθλιψης» μετά από μια απιστία. 


Kείμενο της ψυχολόγου Λουίζα Μπερντ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X