Είμαι έγκυος! Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Ο κύριος Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μας εξηγεί ποιες είναι οι εξετάσεις που προϋποθέτει η σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εγκύου.

Τι θα «δει» ο γυναικολόγος κατά την πρώτη επίσκεψη της εγκύου;

Ο σκοπός της πρώτης επίσκεψης της εγκύου στον ιατρό είναι να επιβεβαιωθεί η κύηση, να επισημανθούν όλοι οι παράγοντες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την εξέλιξή της, να εκτιμηθεί η γενική υγεία της μέλλουσας μαμάς, να υποβληθεί σε έλεγχο μέσω των ειδικών εξετάσεων και να σχεδιαστεί συνολικά ένα πλαίσιο παρακολούθησης της κύησης.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει η έγκυος;

Καταρχάς πρέπει και οι δύο γονείς να κάνουν αιματολογικό έλεγχο ώστε να ελεγχθεί η ομάδα αίματός τους και ο παράγοντας Rhesus. Επιπλέον, η μέλλουσα μαμά υποβάλλεται σε  γενική εξέταση αίματος (αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης, λευκά- τύπος,αιμοπετάλια), γενική εξέταση ούρων, σε  έλεγχο για κληρονομούμενη αιμοσφαιρινοπάθεια (β-μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία).

Επίσης, σε βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, ουρία,κρεατινίνη κ.α.) καθώς και ορισμένες ειδικές εξετάσεις (έλεγχος για σύφιλη, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, AIDS,ερυθρά,τοξόπλασμα, λιστέρια,μεγαλοκυτταρικό ιό, μυκόπλασμα κόλπου και χλαμύδια).

Ακόμη, κατά την πρώτη επίσκεψη επιβάλλεται η λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος για κυτταρολογικό έλεγχο (PAP-test) και συνιστάται, εάν υπάρχει ένδειξη, καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος.. Τέλος γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων.

Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Ο συνήθης προγραμματισμός των επισκέψεων της εγκύου στο μαιευτικό ιατρείο είναι μία φορά τον μήνα έως την 32η εβδομάδα.Από την 32η έως την 36η ανά δεκαπενθήμερο και στη συνέχεια ανά εβδομάδα.

Σε κάθε επίσκεψη γίνεται γενική εξέταση αίματος και ούρων. Τα αποτελέσματα του κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου αξιολογούνται και συγκρίνονται με εκείνα των προηγούμενων επισκέψεων.

Επιπρόσθετα, και σε καθορισμένες εβδομάδες της κύησης,γίνονται ορισμένες ειδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα γίνεται έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου (10η -12η εβδομάδα κύησης), A-test (16η εβδομάδα), δοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη περί το μέσον του 2ου τριμήνου και υπερηχογράφημα (20η-22η και 30η -32η εβδομάδα).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, και ανάλογα με την ένδειξη, γίνονται εξειδικευμένες εξετάσεις όπωςαμνιοπαρακέντηση για λήψη αμνιακού υγρού,ομφαλιδοπαρακέντηση για λήψη εμβρυικού αίματος και έλεγχος της αιματικής ροής στα μητρικά και εμβρυικά αγγεία με Doppler.

Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου ελέγχεται με ακρόαση των παλμών και τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης με καρδιοτοκογραφία.

Από τον 6ο μήνα της κύησης και μετά η έγκυος, εάν το επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθήσει πρόγραμμα ψυχοπροφυλακτικής. Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να βοηθήσει την έγκυο ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κύηση και τον τοκετό, τη λοχεία και τη φροντίδα του νεογνού.

 

Σχετικά άρθρα