Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμα και σε γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν. Που οφείλεται; Ποιες τροφές πρέπει να προτιμάμε;

Από την επιστημονική ομάδα του Διαιτολόγου -Διατροφολόγου, Eυάγγελου Ζουμπανέα (diatrofi.gr)

Ποια είναι τα αίτια της δυσκοιλιότητας;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκκρίνονται περσότερες από 30 διαφορετικές ορμόνες. Μερικές από αυτές εμφανίζονται μόνο στη διάρκεια της κύησης, ενώ άλλες προϋπάρχουν και απλώς αλλάζει η έκκριση τους κατά τη διάρκεια αυτής.Η προγεστερόνη αποτελεί μια από τις αυτές τις ορμόνες που προκαλούν σημαντικές επιδράσεις στο σώμα της γυναίκας. Κύρια δράση της είναι η χαλάρωση των μυών της μήτρας, ώστε αυτή να μπορεί να μεγαλώνει καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο. Η χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του γαστρεντερικού σωλήνα μειώνει την κινητικότητα του εντέρου, παρέχοντας έτσι περισσότερο χρόνο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη πλευρά όμως, η μειωμένη κινητικότητα του εντέρου είναι μια αιτία εμφάνισης δυσκοιλιότητας κατά την εγκυμοσύνη.

Άλλη αιτία εμφάνισης της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της κύησης, αποτελεί η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων σιδήρου. Σε αυτή την περίπτωση, όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, κρίνεται φρόνιμο να ενημερωθεί ο γυναικολόγος της μέλλουσας μητέρας, ώστε να γίνει κάποια τροποποίηση στη λαμβανόμενη δόση του εν λόγω συμπληρώματος ( μόνο κατόπιν ιατρικής οδηγίας).

Πότε εμφανίζεται η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συνήθως με την έναρξη του 2ου τριμήνου κύησης, ακόμη και σε γυναίκες που δεν παρουσίαζαν στο παρελθόν κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε την δυσκοιλιότητα;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουμε στην έγκυο να εμπλουτίσει την ημερήσια διατροφή της σε φυτικές ίνες, να αυξήσει τη λήψη υγρών και να ακολουθήσει μια ήπιας μορφή άσκηση.

Ειδικότερα, οι φυτικές ίνες, κυρίως οι αδιάλυτες, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας τον χρόνο διέλευσής τους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται εάν η λήψη φυτικών ινών συνοδεύεται και από αυξημένη κατανάλωση νερού.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι:

Τα φρούτα και κυρίως τα αποξηραμένα (δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες), βατόμουρα, καρπούζι, ακτινίδια,

  • Τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα πράσινα (μπρόκολο, χόρτα, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι)
  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
  • Ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης ή σίκαλης ή πολύσπορα
  • Ζυμαρικά ολικής άλεσης ή σίκαλης
  • Ρύζι καστανό

Να θυμάστε ότι…

Συνιστάται να ακολουθείται μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή η οποία να περιλαμβάνει τακτικά γεύματα καθώς και την ημερήσια κατανάλωση των παραπάνω τροφών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις σοβαρής δυσκοιλιότητας, που η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί επιδεινώσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει πόνους στην κοιλιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός και ίσως κριθεί απαραίτητη η λήψη κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζει κάθε έγκυος για να προστατευθεί από την δυσκοιλιότητα

Όπως προαναφέρθηκε, η αυξημένη κατανάλωση υγρών, και ειδικά νερού, είναι σημαντική για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνιστάται να την αυξάνουμε.

Η σωματική άσκηση επίσης, αμβλύνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, γιατί διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου. Μέτριου βαθμού άσκηση (20-30 λεπτά ημερησίως) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της ήπιας δυσκοιλιότητας. Το είδος της άσκησης είναι καλό να το προσδιορίσετε με τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.  

Και κάτι τελευταίο, η ανάγκη για κένωση δεν πρέπει να αναβάλλεται. Η καθυστέρηση της οδηγεί σε περισσότερη αφαίρεση υγρών από τα κόπρανα, καθώς στο παχύ έντερο απορροφάται νερό από τα κόπρανα. Όσο περισσότερο τα κόπρανα παραμένουν στο έντερο τόσο πιο πολύ αφυδατώνονται γεγονός που επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα.

Σχετικά άρθρα