Επιτρέπεται το ζεστό ντους στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμη και οι απλές καθημερινές συνήθειες μίας γυναίκας προκαλούν άγχος και ανησυχία. Όλη η προσοχή και η έγνοια της μητέρας στρέφεται στο έμβρυο και βάζει στο μικροσκόπιο κάθε της κίνηση. Μία αναγνώστριά μας μας έστειλε ένα σχετικό ερώτημα. Μας απάντησε ο κύριος Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

«Είμαι έγκυος στον έκτο μήνα. Aπολαμβάνω ένα ζεστό ντους, αλλά έχω τύψεις γιατί έχω ακούσει ότι δεν κάνει. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι γιατί;»Μαρία

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα φυσιολογικό γεγονός, ίσως το πιο «φυσιολογικό» γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τα περισσότερα πράγματα που επιτρέπεται να κάνει μία γυναίκα όταν δεν είναι έγκυος, μπορεί να εξακολουθήσει να τα κάνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό της. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Ένα ζεστό ντους φυσικά και δεν ελλοχεύει κανένα κίνδυνο για την έγκυο ή το έμβρυο. Ωστόσο οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές με τα ζεστά αφρόλουτρα-μπάνια σε μπανιέρα.

Η Αμερικανική ένωση γυναικολόγων συστήνει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η παραμονή για μεγάλα χρονικά διαστήματα (μεγαλύτερα των 10 λεπτών) σε μπανιέρα με θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη των 39οC, γατί μπορεί να προκληθεί υπερθερμία (αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος της εγκύου) που μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Με το απλό ντους είναι πολύ δύσκολο να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος γιατί το νερό ανακυκλώνεται συνέχεια και δεν προλαβαίνει να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία του σώματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με πολύ ζεστό νερό για πάνω από 10 λεπτά.

Σχετικά άρθρα