Ελπίδες για αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας!

Τα 4/5 των περιπτώσεων ανεξήγητης υπογονιμότητας μπορεί να προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα βλάβης του DNA στο σπέρμα του άνδρα, σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο ένα τρίτο των ζευγαριών που απαιτούν θεραπεία γονιμότητας γίνεται η διάγνωση της ανεξήγητης ή ιδιοθπαθούς υπογονιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί δεν είναι σε θέση να βρουν οποιοδήποτε ανιχνεύσιμο πρόβλημα με τις εξετάσεις που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ ανακάλυψαν ότι για το 80%  αυτών των περιπτώσεων  υπάρχει στην πραγματικότητα ανιχνεύσιμη αιτία και αυτή είναι η  υψηλή βλάβη του DNA του σπέρματος. Τα ευρήματα θα γλυτώσουν πολλά ζευγάρια από χρόνο και χρήμα, επιτρέποντας παράλληλα στους γιατρούς να καθορίσουν την καταλληλότερη μορφή θεραπείας για τη γονιμότητα πιο γρήγορα.

Ο καθηγητής Sheena Lewis, επικεφαλής της έρευνας, σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  «Αναπαραγωγική Βιοϊατρική»  υποστήριξε: «Τώρα που έχουμε βρει την αιτία της υπογονιμότητας για αυτά τα ζευγάρια, μπορούν να προσαρμοστούν στα ζευγάρια οι κατάλληλες θεραπείες, οι οποίες θα αυξήσουν γι’ αυτούς τις πιθανότητες απόκτησης ενός μωρού.

Η μελέτη αποκάλυψε, επίσης, ότι το ποσό της βλάβης του DNA στο σπέρμα ενός άνδρα συνδέεται στενά με τις πιθανότητες του ζευγαριού να αποκτήσουν ένα μωρό ακόμη και με επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σχετικά άρθρα