Οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ στο έμβρυο!

Μια γυναίκα που πίνει αλκοόλ ενώ είναι έγκυος μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του μωρού της, καθώς το αλκοόλ μπορεί να περάσει από το αίμα της μητέρας στο αίμα του μωρού και μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των κυττάρων του και κυρίως του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού κύτταρα.

Τι επίδραση μπορεί να έχει το αλκοόλ σε ένα έμβρυο;

Ο όρος «εμβρυϊκή διαταραχή του φάσματος λόγω κατανάλωσης αλκοόλ» (FASD) περιγράφει το εύρος των συνεπειών του αλκοόλ σε ένα παιδί. Τα προβλήματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί  σωματικά ή ψυχικά προβλήματα που μπορεί να διαρκέσουν σε όλη του ή τη ζωή της.

Οι συνέπειες του αλκοόλ μπορεί περιλαμβάνουν:

Διακριτικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Ένα παιδί μπορεί να αποκτήσει μικρό κεφάλι ή στενά ανοίγματα των ματιών για παράδειγμα. Αυτό γίνεται πιο εμφανές στην ηλικία των 2 ή 3 ετών.

Προβλήματα ανάπτυξης. Τα παιδιά που εκτίθενται στο αλκοόλ πριν γεννηθεί μπορεί να είναι πιο μικρόσωμα από ό, τι τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, γενετικές ανωμαλίες και διατροφής ως  νεογέννητο. Η βαριά χρήση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή, σε θνησιγένεια, ή σε πρόωρο τοκετό.

Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές;

Όταν μια έγκυος γυναίκα καταναλώνει αλκοόλ, το ίδιο κάνει και το μωρό της. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ (5 ή περισσότερα ποτά σε τουλάχιστον μία περίπτωση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού. Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη δείξει αν είναι ασφαλές για μια έγκυο να καταναλώσει μια μικρή ποσότητα αλκοόλ.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού.  Οι επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο εξαρτάται από το πόσο συχνά πίνει, πόσο πίνει  και σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης πίνει η εγκυμονούσα μητέρα αλκοόλ.

 

 

Σχετικά άρθρα