Η γονιμότητα της γυναίκας ανάλογα με την ηλικία

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν οικογένεια αργότερα, οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα αυξάνονται.

Η γυναικεία γονιμότητα κορυφώνεται από τα 16 έως τα 24. Μειώνεται προοδευτικά έως τα 35 και μετά πέφτει δραματικά. Στα 40, η γονιμότητα σας είναι μισή απ’ ό,τι στα 35. Γύρω στα 40, μπορεί να χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να συλλάβετε, ενώ ενδέχεται να δυσκολευτείτε γενικά να μείνετε έγκυος. Είναι σημαντικό να ξέρετε, όμως, ότι η βιολογική και η σωματική ηλικία διαφέρουν πολύ σε ορισμένους ανθρώπους. Μερικές γυναίκες στα 30 έχουν βιολογική ηλικία 25 ετών και άλλες 40. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούμενη και τωρινή υγεία και η κατασκευή. Μερικές γυναίκες συλλαμβάνουν φυσικά στα 44 γιατί είναι πολύ υγιείς. Παρόμοια, υπάρχει μεγάλη διακύμανση και στους άνδρες. Αν ακολουθούν υγιή τρόπο ζωής, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους περισσότερο.

Πού οφείλεται η μείωση της γονιμότητας των γυναικών;

Στις γυναίκες, η κυρία αιτία πτώσης της γονιμότητας με την ηλικία είναι η μείωση της ποσότητας των ωαρίων. Ένα κορίτσι γεννιέται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωοθυλάκια (που περιέχουν άωρα ωάρια), αλλά στην εφηβεία δεν μένουν παρά γύρω στα 300.000, τα οποία στην ηλικία των 12-13 είναι σε ώριμη φάση. Σε κάθε έμμηνο κύκλο, ένα ωάριο (μερικές φορές δύο) ωριμάζει και ελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο, έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Όσο  μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, τόσο λιγότερα ωάρια έχει.  Και η ποιότητα των ωαρίων- πόσο έτοιμα είναι να εξελιχθούν σε έμβρυα- μειώνεται με την ηλικία, οπότε υπάρχουν λιγότερα ωάρια καλής ποιότητας διαθέσιμα για γονιμοποίηση.

Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων;

Η ποιότητα των ωαρίων καθορίζεται βασικά από δύο παράγοντες: τον αριθμό των χρωμοσωμάτων που περιέχουν και την ενέργεια που τους παρέχεται. Το ωάριο πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και να μπορεί να τα συνδυάσει με το σπέρμα. Μερικά ωάρια απλώς δεν έχουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων- συμβαίνει από τη φύση- οπότε δεν είναι δυνατή μια επιτυχής εγκυμοσύνη. Τα ωάρια απαιτούν ενέργεια για να διαιρεθούν μετά τη γονιμοποίηση.  Αυτή παρέχεται από μικροσκοπικά στοιχεία των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, που μετατρέπουν την καύσιμη ύλη σε ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την ηλικία. Έτσι, ένα ωάριο που γονιμοποιείται μπορεί να μην έχει ενέργεια, οπότε δεν θα είναι σε θέση να διαιρεθεί.

Η ποιότητα του ωαρίου καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Ένα ωάριο κακής ποιότητας, αν και γονιμοποιημένο, μπορεί να μην εμφυτευθεί σωστά στη μήτρα. Αλλά και ωάρια που εμφυτεύονται με επιτυχία μπορεί να μην είναι αρκετά υγιή για να συντηρηθούν, οπότε οδηγούμαστε σε αποβολή.

Aπόσπασμα από το βιβλίο “Η Εγκυμοσύνη μου” της Dr. Virginia Beckett, Εκδόσεις Διόπτρα

Σχετικά άρθρα