Πώς θα αντιμετωπίσω τους εμετούς στην εγκυμοσύνη;

Αναγνώστρια του boro.gr ρωτά:

Είμαι στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και ταλαιπωρούμαι πολύ από εμετούς. Έχω δοκιμάσει κάποια φάρμακα που μου έδωσε ο γιατρός μου αλλά δεν είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα. Αν γνωρίζετε άλλους τρόπους αντιμετώπισης θα με βοηθούσατε πολύ. Σας ευχαριστώ. 

Δήμητρα. 

Οι εμετοί είναι ίσως το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αντιεμετικά σκευάσματα ή η ενδοφλέβια χρήση υγρών που συνιστά η κλασική ιατρική μπορούν να καταβάλλουν τις εγκύους. Η ομοιοπαθητική αντιμετώπιση του προβλήματος, ίσως  είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

 Ο Ομοιοπαθητικός, Κωνσταντίνος Τσιτινίδης μας περιγράφει ένα αληθινό περιστατικό:

Γυναίκα 38 ετών, έγκυος στο πρώτο της παιδί,  εξετάσθηκε για τους εμετούς, που παρουσίαζε στο 1ο τρίμηνο της κύησης. Οι εμετοί ήταν συχνοί (περίπου 10 φορές την ημέρα) και δεν μπορούσε να φάει παρά μόνο λίγη φρυγανιά. Δε μπορούσε να ανεχθεί ούτε τη μυρωδιά του φαγητού. Ιδιαίτερα η οσμή αβγού ή ψαριού της προκαλούσε αμέσως έμετο. Αισθανόταν εξάντληση, δεν μπορούσε να περπατήσει ή να γυμνασθεί. Αισθανόταν πόνο στο στομάχι, τρομακτική διάταση στην κοιλιά που δεν μπορούσε να ανακουφισθεί με τα αέρια. Παρουσίαζε έντονες ερυγές (ρεψίματα)  που την ανακούφιζαν στη διάταση και πλήρη αποστροφή στο αβγό και στο ψάρι. Το άγχος για την υγεία του παιδιού ήταν έντονο. Ταυτόχρονα με τη σωματική δυσφορία δεν επιθυμούσε κοινωνικές συναναστροφές. Στο ιατρείο η όψη της ήταν ωχρή και ιδιαίτερα αγχώδης.

Η θεραπεία:

Συνδυάζοντας τα παραπάνω συμπτώματα χορηγήθηκε 1 δόση Colchicum 200CH. Σε 1 εβδομάδα οι έμετοι ελαττώθηκαν και άρχισε να τρώει πιο συχνά γεύματα. Σε 1 μήνα, οι έμετοι είχαν εξαφανισθεί. Η έγκυος έτρωγε κανονικά, γυμναζόταν και περπατούσε όπως πριν. Η όψη της ήταν αγνώριστη. Είχε ανακτήσει την αισιοδοξία για το παιδί της και τον εαυτό της. Μετά από 2 μήνες, οι εμετοί υποτροπίασαν και χρειάσθηκε η επανάληψη 1 δόσης Colchicum 200CH. Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι 3200 gr, το οποίο θήλασε αποκλειστικά, καθώς η μητέρα ήταν σε πλήρη ψυχική και σωματική ευεξία.

Η συμβολή της ομοιοπαθητικής:

Με τη συμβατική ιατρική, αφενός μεν δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική ανακούφιση με χορήγηση αντιεμετικών σκευασμάτων, τα οποία καταστέλλουν τον έμετο, αφετέρου προκαλείται γενικότερη καταστολή του οργανισμού, εξάντληση, θολούρα στο κεφάλι και πτώση της δημιουργικότητας. Η oμοιοπαθητική, ως ολιστική επιστήμη, θεραπεύει την έγκυο όχι μόνο από τον έμετο (το σύμπτωμα), αλλά και από το άγχος, την κατάθλιψη, που πολλές φορές συνυπάρχουν. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει το πλεονέκτημα, ότι δρα στα τρία επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης (πνευματικό, ψυχικό και σωματικό), προκαλώντας ίαση και όχι απλά ανακούφιση, γιατί ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό.

 

Σχετικά άρθρα