Ομοιοπαθητική για την αλλεργική ρινίτιδα;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα πρόβλημα υγείας όπως η αλλεργική ρινίτιδα μας ταλαιπωρεί για χρόνια και νομίζουμε πώς δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από αυτό. Όταν οι μέθοδοι τις κλασικής ιατρικής και τα χημικά σκευάσματα αποτυγχάνουν να δώσουν λύση, η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι η λύση.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Τσιτινίδης, Ομοιοπαθητικός, μας περιγράφει ένα περιστατικό που ο ίδιος αντιμετώπισε.

Άνδρας 33 ετών εμφανίζει αλλεργική ρινίτιδα από το λύκειο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται περιοδικά, κυρίως κατά την περίοδο της άνοιξης και λιγότερο το φθινόπωρο. Παρουσιάζει ρινική καταρροή, βήχα, φτερνίσματα και ξηροφθαλμία. Η αγωγή που λάμβανε από αλλεργιολόγο περιελάμβανε το xozal και το spray pulmicort με παροδική μόνο βελτίωση. Η κατάσταση επιδεινώνεται το πρωί, ενώ βελτιώνεται με τον ανοιχτό αέρα. Παράλληλα κρυώνει αρκετά. Όταν ανησυχεί, υπάρχει αίσθηση σφιξίματος στο επιγάστριο. Αν δεν φάει μέχρι τις 12 το μεσημέρι, έχει αίσθηση κενού στο στομάχι. Από την ψυχική σφαίρα προκύπτει ότι το άτομο είναι καχύποπτο με πεσμένη αυτοπεποίθηση. Είναι άτομο κλειστό, ενώ τον ενοχλούν οι βρισιές. Επιθυμεί ήπια τα γλυκά και  απεχθάνεται τις ελιές.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία:

Ο ασθενής έλαβε το ομοιοπαθητικό φάρμακο anacardium 200CH, ενώ όταν τα συμπτώματα καταρροής παρουσίασαν έξαρση πήρε pulsatilla 200CH και όταν είχε κρίσεις φτερνισμάτων sabadilla 200CH. Μετά από ένα μήνα δήλωσε πως είδε σημαντική βελτίωση στην ρινική καταρροή, το βήχα και την ξηροφθαλμία. Από αίσθημα ανασφάλειας συνέχισε την λήψη του xozal, αλλά δεν χρειάστηκε ποτέ να ξαναπάρει pulmicort. Στη συνέχεια, επαναλήφθηκε το anacardium σε μεγαλύτερη δοσολογία (1Μ).

Τα αποτελέσματα:

Ο ασθενής αναφέρει περαιτέρω βελτίωση. Παράλληλα, τονώθηκε η αυτοπεποίθησή του και η επιθυμία του για γλυκά αυξήθηκε. Δόθηκε lycopodium 200CH και έκτοτε δεν εμφάνισε συμπτώματα που να χρήζουν λήψης χημικών σκευασμάτων. Κάποια ήπια συμπτωματολογία καταρροής που προέκυψε περιστασιακά, δεν τον ενόχλησαν τόσο ώστε να λάβει οποιαδήποτε αγωγή.

Γιατί να προτιμήσω την ομοιοπαθητική;

Αντιμετωπίζοντας την αλλεργική ρινίτιδα και κάθε χρόνιο νόσημα ομοιοπαθητικά ο ασθενής κερδίζει το ότι η ασθένεια και τα συμπτώματά της δεν επαναλαμβάνονται παρά μόνο όταν παρέλθει ένα μεγάλο διάστημα χρόνων και όταν αυτό συμβεί τα συμπτώματα θα είναι πολύ ηπιότερα. Αντίθετα, η αντιμετώπιση με τα κλασικά, χημικά φάρμακα δεν μας εξασφαλίζει κάτι τέτοιο: τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας για παράδειγμα θα εμφανιστούν και πάλι την επόμενη άνοιξη ή το επόμενο φθινόπωρο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως η ομοιοπαθητική θεραπεία στοχεύει στην ίαση, ενώ η κλασική ιατρική στην βελτίωση της ασθένειας . Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός πως η κλασική ιατρική χρησιμοποιεί τα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία των νοσημάτων, ενώ η ομοιοπαθητική φροντίζει να “μάθει” τον οργανισμό να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μόνος του και όχι εξωγενώς. Όπως και για τον ασθενή της περίπτωσης μας έτσι για κάθε ασθενή που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους χρόνια νοσήματα, ο ρόλος και ο σκοπός της ομοιοπαθητικής είναι να “επαναπρογραμματιστεί” ο οργανισμός, ώστε να μην εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα.

 

 

Σχετικά άρθρα