Κολλαγόνο για αντιγήρανση αλλά και απώλεια κιλών;

<h2 style="text-align: justify;"> </h2>
<p> </p>
<h2 style="text-align: justify;"><strong>Κολλαγόνο: </strong></h2>
<p> </p>
<h2 style="text-align: justify;"><strong>Η πρωτεΐνη που βοηθά τα οστά και τις αρθρώσεις μας, έχει και αντιγηραντική δράση.</strong></h2>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Medical Sciences και στο  Nutrition Journal, φαίνεται πως η λήψη κολλαγόνου συμβάλλει στην καλή υγεία των αρθρώσεων και την αύξηση της αντοχής των οστών σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, ενώ παράλληλα έχει και αντιγηραντική δράση. Τα οφέλη του οργανισμού μας από το κολλαγόνο και τα συμπεράσματα των πρόσφατων μελετών συζητήσαμε με την Έρρικα Παπαβενετίου, γενική ιατρό, σύμβουλο διατροφής – μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.</p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">Από την Ιατρό, σύμβουλο διατροφής, <strong>Έρρικα Παπαβενετίου</strong></p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">(Πηγή: περιοδικό "Κ", ένθετο της κυριακάτικης έκδοσης της Καθημερινής, www.kathimerini.gr)</p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;"> <strong>-Τι είναι το κολλαγόνο και γιατί έχει γίνει αντικείμενο έρευνας;</strong></p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">Πρόκειται για την αφθονότερη στο σώμα μας πρωτεΐνη και αποτελεί το συνδετικό «υλικό» για σχεδόν όλες τις δομές μας, όπως κύτταρα, δέρμα, αρτηρίες, μυς, οστά, καρδιά. Μετά την ηλικία των 25, το σώμα μας χάνει ανά έτος περίπου το 1,5% του κολλαγόνου του, με αποτέλεσμα οργανικά αλλά και αισθητικής φύσεως προβλήματα, που εμφανίζονται σταδιακά. Επειδή, όμως, το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από κάποια τροφή, οι ιατρικές μελέτες, προκειμένου να δώσουν αποτελεσματικότερες λύσεις σε ασθένειες όπως οστεοπόρωση, αρθρίτιδες, δερματικά προβλήματα από τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ερυθηματώδης λύκος), αλλά και σε ζητήματα αντιγήρανσης (χαλάρωση, ρυτίδες κ.λ.π.), μεταξύ άλλων, έχουν στραφεί και σε τρόπους κολλαγόνου υπό τη μορφή συμπληρωμάτων.</p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;"><strong>-Τι συνέπειες έχει η απώλειά του;</strong></p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">Εμφανίζεται κυρίως πρόωρη γήρανση καθώς και προβλήματα σε ούλα, μαλλιά, μάτια, αιμοφόρα, αγγεία, οστά και αρθρώσεις. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι το δέρμα αποτελείται από κολλαγόνο, η μείωση της παραγωγής του όσο μεγαλώνουμε κάνει την επιδερμίδα λεπτότερη, πιο ξηρή και λιγότερο ελαστική – με συνέπεια να προκαλούνται ευκολότερα ρυτίδες και χαλάρωση, Τα μαλλιά γίνονται αδύναμα και η τρίχα χάνει το πάχος της. Επίσης, η οστική πυκνότητα μειώνεται, ενώ οι αρτηρίες ανελαστικές και αθηροσκληρωτικές.</p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">-<strong>Συμβάλλει στην απώλεια περιττών κιλών;</strong></p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">Ναι, διότι βοηθά στην αύξηση των καύσεων του οργανισμού. Επίσης, παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την προάσπιση της μυϊκής μάζας. Και επειδή συνδέεται άμεσα με την ελαστικότητα του δέρματος, βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας ραγάδων από τις αυξομειώσεις βάρους.</p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">-<strong>Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ή να ενισχύσουμε το κολλαγόνο στον οργανισμό μας;</strong></p>
<p> </p>
<p style="text-align: justify;">Να αποφεύγουμε τον ήλιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν το δέρμα παραμένει στον  ίσκιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι δυνατόν να αναπαράγει νέο κολλαγόνο. Επιπλέον, η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας (άλλωστε, το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη). Οι ενήλικοι καλό είναι τα καταναλώνουν από 0,9 έως 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Για την παραγωγή κολλαγόνου είναι απαραίτητη και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, βατόμουρα. Σημαντικά βοηθούν και τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε και ω3 λιπαρά οξέα (φρούτα, ελαιόλαδο, καρύδια, λιναρόσπορος) καθώς και η πρόσληψη άφθονου νερού. Τέλος, μπορούμε να προσλάβουμε κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής χωρίς να προκαλούνται παρενέργειες, εκτός και αν κάποιος καταναλώνει ήδη πολλές πρωτεΐνες.</p>

Σχετικά άρθρα