Η ρεφλεξολογία με έσωσε! Μαρτυρίες ασθενών.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της ρεφλεξολογίας έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από πολλές έρευνες και μελέτες. Η ρεφλεξολόγος Έφη Σαρανταένα μας παραθέτει μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν την κατάσταση της υγείας ή της ψυχολογίας τους να βελτιώνεται με την βοήθεια της ρεφλεξολογίας.

Οι περιπτώσεις που ακολουθούν είναι μερικές από τις πολλές που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν, δείχνοντας κάποιες από τις παθήσεις που μπορεί να βοηθήσει η ρεφλεξολογία. Ακόμα και αν σε κάποιες δεν παρουσιάστηκε πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων η βελτίωση ήταν σε όλες σημαντική. Συμπερασματικά θα λέγαμε πως αν κάποιος θέλει να θεραπευτεί μπορεί να θεραπευτεί. Μπορεί δηλαδή η ρεφλεξολογία να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε διάφορες παθήσεις , αλλά είναι απαραίτητο συστατικό μιας πετυχημένης θεραπευτικής δουλειάς  η συνεργασία θεραπευτή – θεραπευόμενου, η συνέπεια και η εμπιστοσύνη στην αυτό-θεραπευτική ικανότητα του σώματος μας.

Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται σε ενήλικα άνδρα 30 χρονών που ήρθε για θεραπεία με τα εξής συμπτώματα: έντονη κούραση στα πόδια, στα πρόθυρα υπερκόπωσης, πόνος στην πλάτη.

Βασίλης ηθοποιός: «Μέσα από τη ρεφλεξολογία συνειδητοποίησα ότι πέρα από το βασικό κέντρο, στα πόδια μας υπάρχουν κι άλλα κέντρα τα οποία θέλουν την αντίστοιχη φροντίδα. Μετά τη συνεδρία, από την πρώτη κιόλας φορά, ένιωθα τα πόδια μου ελαφρύτερα , είχα περισσότερη ενέργεια και μια γενικότερη ευεξία. To βάρος και το κάψιμο από τα πόδια μου είχε φύγει. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γνώση που αποκτούσα φορά με τη φορά για το σώμα μου, με ώθησε να συνεχίσω τις συνεδρίες . Μου επισημάνθηκε ένα πρόβλημα που είχα στο ουροποιητικό και το έψαξα και ο πόνος στη πλάτη από την αρχή άρχισε να μαλακώνει και να υποχωρεί. Όλη μου η σπονδυλική στήλη άρχισε να ενεργοποιείται. Στις πρώτες συνεδρίες χαλάρωνα τόσο πολύ που κοιμόμουν».

Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται σε γυναίκα 29 χρονών που ήρθε για θεραπεία με έντονους πόνους στα χέρια και μουδιάσματα (αιμωδίες)- σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα- πόνο στον αυχένα λόγω δουλειάς.

Δήμητρα, αισθητικός: «Τα χέρια μου μούδιαζαν καθημερινά, συχνά μέσα στη μέρα και ιδιαίτερα το βράδυ στον ύπνο, όπου ξυπνούσα από τον πόνο. Υπέφερα και αυτό είχε αρχίσει να με εμποδίζει στη δουλειά μου. Είδα μεγάλη βελτίωση, δεν το πίστευα. Ήμουν συνεπής βέβαια στις συνεδρίες. Τώρα μετά τη θεραπεία τα χέρια μου μουδιάζουν σπάνια και μόνο μετά από πολύ δουλειά και κούραση. Παρόλο που κατά τη διάρκεια των θεραπειών δούλευα παράλληλα και αυτό δυσκόλευε την κατάσταση , τα συμπτώματα υποχώρησαν θεαματικά.’’

Η παυσίπονη δράση της ρεφλεξολογίας

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, η ρεφλεξολογία έχει παυσίπονη δράση και μάλιστα με διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες ρεφλεξολογίας βιώνουν κατά 40% λιγότερο πόνο και έτσι μπορούν να τον υπομένουν για 45% περισσότερο χρόνο σε σχέση με άτομα που δεν έχουν κάνει αντίστοιχες θεραπείες.

Ένα εκ των ερευνητών, ο δρ Κάρολ Σάμιουελ, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενών που ταλαιπωρούνται από οστεοαρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη και καρκίνους. «Ενδεχομένως η ρεφλεξολογία να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο βελονισμός, επιτρέποντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και περιορίζοντας έτσι το σήμα του πόνου» εξηγεί.

Μερικές ακόμη από τις περιπτώσεις ασθενών που είδαν σημαντική βελτίωση :

Ένας άνδρα 35 χρονών, παρουσίασε οσφυαλγία και μούδιασμα αριστερού ποδιού.

Βαγγέλης, Υδραυλικός: «Για τη ρεφλεξολογία είχα ακούσει πολύ λίγα πράγματα και από τα λίγα που ήξερα ήμουν αρνητικός. Δεν πίστευα ότι θα κάνει κάτι για τον έντονο πόνο στη μέση που είχα. Εκείνη την περίοδο, μούδιαζε το αριστερό μου πόδι σε σημείο που δεν μπορούσα να δουλέψω κάποιες φορές. Κάποια στιγμή εντελώς τυχαία συνάντησα μια φίλη μου ρεφλεξολόγο με την οποία δεν είχε τύχει να θίξουμε ποτέ το θέμα . Με έπεισε ότι θα έβλεπα διαφορά και είπα να το δοκιμάσω. Ξεκινήσαμε τη συνεδρία και από τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά άρχισα να νιώθω ότι κάτι γίνεται και δε μπορούσα να το εξηγήσω. Άρχισε να ενεργοποιείται το σώμα μου να χαλαρώνω και να νιώθω μια ευεξία. Αυτό με έκανε να πειστώ ότι κάτι δούλευε σε όλο αυτό. Έκανα ραντεβού δύο φορές την εβδομάδα αρχικά κι περίπου στις δεκαπέντε μέρες άρχισα να μην πονάω τόσο. Πιστεύω στη ρεφλεξολογία και τώρα κάνω μια συντήρηση μία φορά το μήνα. Νοιώθω ότι έχω ξεπεράσει το πρόβλημα.’’

Άνδρας 37 χρονών, παρουσίαζε έντονο άγχος, νευρικότητα και δυσκολία στον ύπνο.

Αλέκος, τεχνικός και υπεύθυνος πωλήσεων: «Λόγω υπερβολικού άγχους από τους ρυθμούς της ζωής και τη μεγάλη ευθύνη της δουλειάς μου είχα δοκιμάσει πολλούς τρόπους να αποφορτίζομαι. Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα τυχαία στη ρεφλεξολογία που για να είμαι ειλικρινής στην αρχή δεν την πίστευα. Παρόλα αυτά τελικά ήταν ο μόνος τρόπος που κατάφερε να μου μειώσει το άγχος της καθημερινότητας. Βελτιώθηκε ο ύπνος μου και νιώθω καλύτερα μέσα στην μέρα μου».

Όλες αυτές πρόκειται για θεραπείες που εκτελέστηκαν κανονικά με ένα πλήρες ρεφλεξολογικό θεραπευτικό πλάνο που τηρήθηκε με συνέπεια, όσον αφορά την συχνότητα των θεραπειών που είχαν οριστεί. Κατόπιν της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων προτείνεται μια συντήρηση ανάλογα με την πορεία του κάθε ασθενή.

 

Σχετικά άρθρα