Αρχική / Διατροφή / Ψάχνεις συνταγή για τσουρέκι με λίγες θερμίδες; Διάλεξε μια από αυτές!

Ψάχνεις συνταγή για τσουρέκι με λίγες θερμίδες; Διάλεξε μια από αυτές!

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό «çörek», που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.

Αν και είναι ένα γλυκό έδεσμα που καταναλώνεται όλο τον χρόνο, έχει συνδεθεί πολύ με την περίοδο του Πάσχα και έτσι, μεταξύ της συνταγής για κουλουράκια και της βαφής των αυγών, πολλοί αναζητούμε τον τρόπο για να φτιάξουμε τσουρέκι με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες!

Για αυτό παρακάτω, επιλέξαμε μερικές συνταγές που εξυπηρετούν σε αυτόν τον σκοπό, μιας και το κάθε κομμάτι των 30 γραμμαρίων έχει 70 θερμίδες περίπου:

Υλικά και εκτέλεση για την 1η συνταγή

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 2 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1100 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 δάκρυα μαστίχας παγωμένα
  • 2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι
  • 50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • φιλέ αμύγδαλου
  • διάλυμα αβγού

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

  • 100 γρ. νωπή μαγιά
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. χλιαρό νερό

Διαλύουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5 – 10′ να αφρίσει η επιφάνεια, το οποίο είναι δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο.

Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι , το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη ). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε την ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3 – 4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. Την μαζεύουμε από τον κάδο. Τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος .Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 (2 μεγάλα τσουρέκια) ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια. Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C αέρα για 40′ περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος, περίπου 20′, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Υλικά και εκτέλεση για την 2η συνταγή

  • 2 φακελάκια μαγιά ή 60γρ. νωπή μαγιά
  • ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ φλιτζάνι γάλα άπαχο
  • 2/3 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά + 8 ασπράδια + 4 κουταλάκια του γλυκού λάδι
  • ξύσμα 1 λεμονιού (1+ ½ κ/κι)
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 9 φλιτζάνια (1 κιλό) αλεύρι
  • 1 ασπράδι

Διαλύστε τη μαγιά με το νερό. Ζεσταίνετε το γάλα με το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη και αφήνετε να γίνει χλιαρό. Χτυπάτε τα ασπράδια με λάδι. Όταν το μείγμα του γάλακτος γίνει χλιαρό, προσθέστε τα αυγά με τα χτυπημένα ασπράδια και λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, τη μαγιά και λίγο λίγο από το μισό αλεύρι. Τρυπάτε τον χυλό μέχρι να γίνει λείος και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη λίγο πιο μαλακή από αυτή του ψωμιού.

Τη ζυμώνετε μερικά λεπτά και αφήνετε να μείνει σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνετε ξανά τη ζύμη και την πλάθετε σε τρία τσουρέκια. Τα βάζετε σε λαδωμένα ταψιά και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος σκεπασμένα ώσπου να διπλασιαστούν σχεδόν σε όγκο. Τα αλείφετε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζετε με ζάχαρη.

Υλικά και εκτέλεση για την 3η συνταγή

  • 400 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 1 ½ φλ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 ½ κύβους φρέσκια μαγιά (των 25 γρ.)
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 7 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
  • αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
  • διάλυμα αυγού για το άλειμμα

Για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα θα χρειαστείτε 10′ προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν αφράτα και φουσκωτά. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα. Διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά σε κύβους σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.

Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη.

Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, όπως τονίζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, και την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά. Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, να ξεκουραστεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και με μπουνιές ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Όποτε κολλάει στο χέρι η ζύμη βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο. Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2 – 3 ώρες. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40′. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10′ – 15′ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45′ να ροδίσουν. Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.

Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε»! 3 εύκολες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια!

27 τρόποι για να βάψεις τα πασχαλινά αυγά! Tips για να μην σπάσουν!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X