Tο πλήρες γάλα «φάρμακο» για το διαβήτη!

Την επικρατούσα άποψη ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία, έρχεται να καταρρίψει μελέτη αμερικανών επιστημόνων. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Αnnals of Ιnternal Μedicine», η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ως και κατά 60%.

Το συστατικό που αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη φαίνεται ότι είναι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του βουτύρου και το οποίο ονομάζεται trans-παλμιτολεϊκό οξύ.  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έπειτα από μελέτη περισσότερων από 3.700 εθελοντών που παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μετρήσεις που περιελάμβαναν το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων. Είδαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του trans-παλμιτολεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ινσουλίνης. Συνολικά τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του οξέος στο αίμα αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 60% κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προστατεύει από τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές που αυτός συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη ανασκόπηση 324 προηγούμενων μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κοινές ασθένειες κατά 15%-20%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης δρα Νταριούς Μοτζαφάριαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «ως σήμερα δεν είχε υπάρξει σαφής βιολογική εξήγηση για το πώς η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει από το διαβήτη. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται άμεση σχέση μεταξύ του trans-παλμιτολεϊκού οξέος και του κινδύνου διαβήτη».

O ερευνητής ανέφερε ότι είναι πιθανό αυτό το λιπαρό οξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων να μιμείται τον φυσικό βιολογικό ρόλο ενός λιπαρού οξέος που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και ονομάζεται cis-παλμιτολεϊκό οξύ. Σε πειράματα σε ζώα το cis-παλμιτολεϊκό οξύ φάνηκε να προστατεύει από τον διαβήτη.

Πηγή: Τα Νέα online

Σχετικά άρθρα