Σχέσεις: Πώς επιλέγουμε έναν σύντροφο και τι να προσέχουμε thumbnail

Σχέσεις: Πώς επιλέγουμε έναν σύντροφο και τι να προσέχουμε

Τι χρειάζεται για μια πετυχημένη σχέση: η αρχή …το ήμισυ του παντός


Γράφει η Ασημίνα Κουλουκούρη


Κλινική Ψυχολόγος


www.akouloukouri.gr


Στον σημερινό κόσμο, όλα είναι σαν το φούρνο μικροκυμάτων, «το βάζεις μέσα, το ζεσταίνεις, το τρως και τέλειωσε, κι ας είναι και ανθυγιεινό, τι σε νοιάζει; Κάλυψες την ανάγκη σου; Όλα είναι οk». Το ίδιο συμβαίνει στις σημερινές «γρήγορες σχέσεις» ή και στα one και two «night stand» ή σε αυτό που λέμε «friends with benefits» ( φίλοι με ωφέλη). Η σημερινή κοινωνία είναι εγωκεντρική και δεν προωθεί τις βαθύτερες αξίες και σχέσεις, αυτό το βλέπουμε σε κάθε επίπεδο σχέσης : οικογενειακής, ζευγαριού,  φίλιας κλπ.


Παντού οι άνθρωποι ανάγονται σε αντικείμενα προς χρήση και αντικαθίστανται εύκολα. Το αποτέλεσμα αυτών των συνεχών εναλλαγών των σχέσεων, είναι συνήθως το να έχει κανείς μια σειρά από σχέσεις στη ζωή του καθώς και μια μεγάλη βαλίτσα, από απογοητεύσεις, ειδικά οι γυναίκες.  Πολλοί άνθρωποι, καταλήγουν να αισθάνονται άχρηστοι, μη επιθυμητοί,  αντικείμενα χρήσης για τους άλλους και η αυτοπεποίθηση τους καταλήγει στα τάρταρα.


Επίσης μέσα στις σχέσεις και τους γάμους, βλέπουμε συνεχείς συγκρούσεις και ανθρώπους που δεν  έχουν διαλέξει μελετημένα ο ένας τον άλλο και επίσης δεν είναι εκπαιδευμένοι από το σπίτι τους, για να είναι σε σχέση ή σε γάμο. Οι άνθρωποι αυτοί, δυσκολεύονται πάρα πολύ, γιατί μη έχοντας αυτοπεποίθηση και καλή σχέση με τον εαυτό τους και  έχοντας πολλά άλυτα προβλήματα περιμένουν ότι αυτή η εξιδανικευμένη σχέση που ζούνε στο κεφάλι τους, πρέπει να βρει μαγικά τη λύση, μέσω του άλλου ανθρώπου, για να αισθανθούνε καλύτερα οι ίδιοι. Κι από εκεί αρχίζουν τα μπερδέματα…


Στην πραγματικότητα, χρειάζονται μερικά βασικά όρια και κατευθύνσεις, αν θέλει να πετύχει κανείς μια σχέση σήμερα και πολλά από αυτά μπορεί να φανούν «αντιστασιακά» για την σημερινή εποχή, μια και τα χρησιμοποιούσαν πιο παλιά, αλλά διασφαλίζουν μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία, αν τα ακολουθήσει κανείς και θα δείτε γιατί. (Το άρθρο αναφέρεται σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια αν και μερικά μπορεί να χρησιμέψουν και σε ομοφυλόφιλά.)


Οσο πιο καλά ξέρεις τον εαυτό σου τόσο πιο καλά διαλέγεις σύντροφο


Οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι άνθρωποι μετά από ψυχοθεραπεία, είναι πάντα καλύτερες από όσες έκαναν πριν, κι αυτό γιατί γνωρίζουν καλά τα όρια τους, τι μπορούν να ανεχτούν και τι όχι, και έτσι μπορούν να το βάλουν στο τραπέζι με ευγενικό τρόπο από την αρχή, έτσι ώστε να επιτευχθούν ωφέλιμες συμφωνίες.  Για παράδειγμα, δεν βγαίνουν πιά έξω με πανέμορφα άτομα που πίνουν, ενώ μισούν το ποτό οι ίδιοι, ελπίζοντας ότι ο άλλος θα το κόψει επειδή έχει απλά καλή εμφάνιση . Όσοι ακόμη αγνοούν τα όρια τους η αισθάνονται απελπισμένοι, δεν μπορούν να έχουν πραγματικά επιλογή με ποιον βγαίνουν ή πολλές φορές, ανέχονται πράγματα που μισούν, απλά από φόβο, γιατί νομίζουν ότι ο άλλος θα φύγει αν θα τα πούνε. Αυτό συνήθως είναι στη φαντασία τους βέβαια, γιατί ο άλλος άνθρωπος αντιδρά πολύ καλύτερα όταν ξέρει, πάρα όταν δεν ξέρει τα όρια κάποιου,  ειδικά αν αυτός τον ενδιαφέρει πραγματικά.


Το να καταπιέζει κανείς βασικές αξίες και προτιμήσεις του ή να επιλέγει άτομα πιστεύοντας στις δυνατότητες τους και ότι στο μέλλον «θα φτιάξουν» είναι απολυτά καταστροφικό και συνήθως προκαλεί μεγάλη απογοήτευση. Κάποιος συνήθως περιμένει μια μαγική κατανόηση μέσα σε μια τέτοια σχέση και όταν δεν την παίρνει, αναστατώνεται και πληγώνεται. Αυτό το συναίσθημα είναι σύνηθες σε άτομα που δεν έχουν αγαπηθεί σωστά ή αρκετά και περιμένουν από τη σχέση τα πάντα και μάλιστα με μαγικό τρόπο.


Το γοργόν και χάρη δεν έχει


Παρόλο που στη σημερινή εποχή όλα γίνονται γρήγορα, σας προτείνω να πάτε συνειδητά αργά από την αρχή και γενικά όσο πιο αργά μπορείτε, μέσα στη σχέση και ειδικά στο σεξουαλικό κομμάτι της. Αυτό θα σας δώσει χρόνο, να δείτε αν πραγματικά ο άλλος άνθρωπος ενδιαφέρεται για σας και αρά προτίθεται να περιμένει κι αυτός μαζί σας, έτσι ώστε να ανακαλύψετε τον χαρακτήρα σας και οι δύο, πριν από το τι χρώμα σεντόνια έχετε στο κρεββάτι σας ο καθένας.


Το να πάτε συνειδητά αργά, έστω κι αν είναι δύσκολο να συγκρατείστε σε μια σχέση, δίνει απίστευτο χώρο στα πραγματικά συναισθήματα και των δυο να εξελιχθούν, και ειδικά στον άνδρα και επίσης σας μαθαίνει ποιος είναι πραγματικά, αυτός με τον οποίο βγαίνετε ραντεβού. Έτσι αποφεύγετε να ερωτευτείτε ακατάλληλα άτομα, που απλά σας ελκύουν φυσικά, συνήθως για ασυνείδητους λόγους. Αυτό για να το κάνετε, θα χρειαστεί να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας συνέχεια, ότι έχετε αξία σαν άνθρωπος και ότι είναι σημαντικότερο για σας να ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε και θέλετε μια πραγματικά καλή σχέση, πάρα να καλύψετε στα γρηγορά μια ανάγκη, όπως στην περιστασιακή συνεύρεση της μιας η και περισσοτέρων βραδιών. Το να κάνετε υπομονή μπορεί να αποβεί δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα.


Ενα test drive θα σας πείσει, αλλά όχι εκεί που το περιμένατε


Τα πρώτα ραντεβού προσφέρονται για να παρατηρήσετε λεπτομέρειες και την συμπεριφορά του ανθρώπου που σας ενδιαφέρει. Το αν είναι καλοπροαίρετος, ευγενικός, αν σας φέρεται καλά χωρίς να περιμένει κάτι και αν σας κάνει να αισθάνεστε ευχάριστα και άνετα με αυτό που είστε, είναι δυο βασικά στοιχεία. Ο τρόπος που μιλά για τον εαυτό του θα σας μάθει πολλά για αυτόν – ήν και το τι ζητά από τη ζωή του-της. Συνήθως όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται άνετα, θα σας πει από μόνος του τι ψάχνει οπότε δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για το που πάει η σχέση η το ραντεβού. Αυτό που έχετε κυρίως να προσέξετε, είναι πιθανά σημάδια ναρκισσιστικής προσωπικότητας ή ψυχοπάθειας, όπως οι γρήγορες ερωτικές διατυπώσεις που έχουν μέσα τη λέξη αγάπη, τρέλα κλπ. , η βιασύνη ή η πίεση για σεξουαλική συνεύρεση, τα υπερβολικά δώρα και γενικότερα κάθε εξιδανίκευση η προσπάθεια  ψυχολογικού χειρισμού σας από τον άλλο και δημιουργίας ενοχών.


Ειδικά για τις γυναίκες, σημαντικό είναι να εξετάσουν αν αυτός που τις ενδιαφέρει, διαθέτει «ενσυναίσθηση» και κάποια ευαισθησία, πχ αν έχουν ένα πρόβλημα σε κάποιο τομέα της καθημερινότητας και του το πούν,  η αντίδραση του θα τους δείξει  πιο πολλά από τον χαρακτήρα του από όσο χίλιες λέξεις. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που έχουν πέσει θύματα ναρκισσιστικών γυναικών και έχουν ταλαιπωρηθεί ψυχικά. Γενικά, στα πρώτα ραντεβού, καλό είναι να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά, αντί κάτι άλλο, ξέρετε τί.


 Η αυτοπεποίθηση της γυναίκας είναι πολύ βασική για τα πάντα


Κακά τα ψέματα δεν έχουν στη σχέση και οι δυο συχνά τον ίδιο σκοπό,  πολλές φορές ένας άνδρας μπορεί να προσεγγίσει μια γυναίκα απλά γιατί του αρέσει εμφανισιακά και θα ήθελε να συνευρεθεί μαζί της ειδικά σε νεαρή ηλικία. Εκείνη πάλι  μπορεί να θέλει κι αυτή το ίδιο οπότε εκεί έχουμε μια γρήγορη σεξουαλική σχέση και πολύ πιο σπάνια κάτι άλλο μέσα από αυτό. Το συνηθέστερο, είναι ότι μια γυναίκα ίσως θέλει κάτι αξιόλογο και πιο βαθύ για πολλούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα θα χρειαστεί να βάλει τα όρια της με ευγενικό τρόπο και να δείξει ότι δεν είναι έτοιμη για κάτι γρήγορο, παίρνοντας το ρίσκο να φύγει ο ενδιαφερόμενος αν θέλει κάτι επιφανειακό ή αν δεν του αρέσει πολύ ή να κάτσει και να την γνωρίσει καλύτερα και να κάνουν μια πιο ουσιαστική σχέση, αν του αρέσει πραγματικά. Αν δεν μπορέσει να το κάνει αυτό, επειδή πιστεύει ότι δεν αξίζει να περιμένει κάποιος για αυτήν και ότι ο άλλος θα φύγει να πάει σε πιο πράσινα λιβάδια, ίσως ενδώσει, ενώ στην πραγματικότητα δεν το θέλει. Σε αυτή τη περίπτωση, έχουμε αυτές τις μέτριες σεξουαλικά σχέσεις που αποβαίνουν τοξικές για τη γυναίκα μια και περιμένει να κρατήσει τον άνδρα που επιθυμεί μέσα από το σεξ όπως διδάσκουν τα περιοδικά στη σημερινή γυναίκα,  πράγμα που δεν συμβαίνει. Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι έχει χαμηλώσει τα στάνταρ της και έχει δεχτεί μια μέτρια σεξουαλική σχέση, πριν καν να είναι έτοιμη να την απολαύσει σωματικά συνήθως. Εκεί έχουμε και τις περισσότερες απογοητεύσεις των γυναικών και τις πιο μακρόχρονες τοξικές σχέσεις από τις οποίες δύσκολα βγαίνουν  γιατί μέσα από την σεξουαλική σχέση κινητοποιούνται και συγκεκριμένες ορμόνες για μια γυναίκα, όπως και συγκεκριμένα συναισθήματα δύσκολα χειρίσιμα.


 Η σχέση δεν είναι 24ωρο περίπτερο η εφημερεύον νοσοκομείο


Γι’ αυτό καλό είναι να μη βιάζεται κανείς να επενδύσει συναισθηματικά και να αρχίσει τα καθημερινά τηλεφωνήματα  και τα άπειρα μυνηματάκια που σκοπό έχουν να υπενθυμίσουν στον άλλο ότι υπάρχει και να καλύψουν τα προσωπικά του κενά ή τον κενό του χρόνο που δεν τον αφιερώνει στην αυτοανάπτυξη του. Πολύ συχνά, ειδικά οι άνδρες αλλά και πολλές γυναίκες, βαριούνται σε αυτή την περίπτωση, από μια γρήγορη και εσπευσμένη οικειότητα και η σχέση ή ο άνθρωπος φαίνεται άμεσα οικείος,  κάτι σαν να είναι παντρεμένοι χρόνια μαζί του, και κάθε μυστήριο και έλξη χάνεται στις πρώτες εβδομάδες, ειδικά αν βλέπετε τον άλλο κάθε μέρα η οπότε θέλει με ένα απλό τηλεφώνημα του,  πάλι από φόβο μην τον απογοητεύσετε. Στην αρχή, θα σας πρότεινα να βάλετε σιγά σιγά έναν άνθρωπο στη ζωή σας, για να μην τρομάξει ούτε αυτός ούτε εσείς και να διατηρηθεί η έλξη, ο σεβασμός και το μυστήριο της σχέσης. Μην αναβάλλετε λοιπόν, δικές σας δραστηριότητες και μην μενετέ κρεμασμένοι στα τηλεφωνά, οποίος θέλει θα σας βρει, μη φοβάστε. Συνεχίστε να ζείτε και να αναπνέετε και να ασχολείστε με όσα σας ευχαριστούσαν και πριν και ανοιχτείτε σιγά σιγά στον άλλον.


Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που βοηθούν και τους δυο παρτενέρ να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους σε μια σχέση και να εξελιχθεί με υγειή όρια στη συνέχεια.


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X