Μπορεί το βούρτσισμα των δοντιών να προστατεύει την καρδιά μας;

Ο κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Αθήνας, εξηγεί πως συνδέεται η στοματική υγιεινή με την υγεία της καρδιάς.

Γιατί είναι σημαντική η καλή στοματική υγιεινή;

Οι οδοντίατροι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τονίζουν τη σημασία της καθημερινής και συστηματικής φροντίδας του στόματος και των δοντιών για την αποφυγή σημαντικών προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.

Ωστόσο, η καλή υγιεινή του στόματος, όπως αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται και με την καλή υγεία της καρδιάς.

Πώς γίνεται αυτό;

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι σοβαρές παθήσεις του στόματος, όπως είναι η ουλίτιδα και γενικά οι περιοδοντίτιδες, συσχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη σε 650 άτομα έδειξε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των γνωστών βακτηρίων που προκαλούν χρόνια ουλίτιδα και της πάχυνσης των αγγείων, κατάστασης που απαντάται συχνά στη στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με μία από τις διατυπωμένες θεωρίες, μικρόβια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος από το στόμα και προσκολλώνται στις εναποθέσεις λίπους που βρίσκονται στα αγγειακά τοιχώματα. Αυτό προάγει την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας και τελικά συμβάλλει στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι καθεαυτή η φλεγμονή που παρατηρείται στην περιοδοντίτιδα ίσως παίζει ρόλο στην έναρξη και την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης στα στεφανιαία αγγεία.

Άρα, το βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει την καρδιά;

Δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας στις δυτικές κοινωνίες, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε θετικά τις ισχυρές ενδείξεις που έχουμε για τη σύνδεση της καλής στοματικής με την καρδιαγγειακή υγεία. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι το καθαρό στόμα δεν είναι μόνο ένα αστραφτερό χαμόγελο, αλλά ένα μέσο προστασίας της καρδιάς. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνονται τα παρακάτω απλά μέτρα, τα οποία συνιστάται να εφαρμόζονται ανελλιπώς:

– Η χρήση οδοντόπαστας με αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας

– Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά

– Τα δόντια πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα

– Το οδοντικό νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά

– Κάθε εξάμηνο είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

 

 

 

Σχετικά άρθρα