Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ασφαλή για την καρδιά;

Ο κ. Γεώργιος Λάζαρος, καρδιολόγος, επιμελητής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» λύνει όλες τις απορίες μας για το χάπι της αντισύλληψης, την ασφαλή λήψη του και κυρίως την αποτελεσματικότητά του.

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια;

Είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των γεννήσεων ή / και  τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων. Συχνότερα αποτελούνται από συνδυασμό δύο ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, ή σπανιότερα μόνο προγεστερόνης. Αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ορμόνες σε σχέση με τα παλαιότερα, συγκεκριμένα περίπου 5 φορές λιγότερα οιστρογόνα και έως και 10 φορές λιγότερη προγεστερόνη.

Η λήψη τους αυξάνει την αρτηριακή πίεση;

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία έχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αρτηριακή υπέρταση. Από τα συστατικά του χαπιού εκείνο το οποίο ενοχοποιείται για την ανάπτυξη υπέρτασης είναι τα οιστρογόνα. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης είναι οι γυναίκες άνω των 35 ετών ειδικά εάν είναι παχύσαρκες καθώς και εκείνες που έχουν οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης ή επηρεασμένη νεφρική λειτουργία.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να μετρούν περιοδικά την αρτηριακή τους πίεση, τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο. Με τη διακοπή του χαπιού φαίνεται ότι η αρτηριακή πίεση επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά 3-6 μήνες.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία εκδηλώνουν συχνότερα καρδιακά επεισόδια;

Είναι από πολλά  χρόνια γνωστό ότι η λήψη αντισυλληπτικών συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ωστόσο, τα νεώτερης γενεάς αντισυλληπτικά, που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ορμόνες, περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο. Κατά μέσον όρο η χρήση αντισυλληπτικών φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος. Τα ποσοστά όμως αυξάνουν εάν συνυπάρχουν κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και υπερχοληστεραιμία.

Ακούμε συχνά ότι τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων. Είναι αλήθεια; Αν ναι, πόσο επικίνδυνες είναι οι θρομβώσεις;

Είναι αλήθεια! Η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών  τριπλασιάζει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης. Η φλεβοθρόμβωση συνήθως συμβαίνει στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, δηλαδή απόφραξη των αγγείων του πνεύμονα με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες αν είναι εκτεταμένη. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση η παρουσία άλλων παραγόντων όπως κάπνισμα, παχυσαρκία και διαταραχές του μηχανισμού πήξης μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση των θρομβώσεων.

Τελικά, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια;

Η λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού από το θεράποντα ιατρό είναι θεμελιώδης για τη χορήγηση των αντισυλληπτικών.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, ιδίως άνω των 35 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη παραπάνω στις γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καθώς καιδιαταραχές του πηκτικού μηχανισμού και κακοήθη νεοπλάσματα. Εάν ο κίνδυνος κριθεί αυξημένος, απαιτείται εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος και ιατρική παρακολούθηση της γυναίκας.

Σχετικά άρθρα