Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Καρδιολογία / 7,5 εκατομμύρια θάνατοι από υπέρταση το χρόνο!
Περίπου επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος (υπέρταση), η οποία είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.  Ποιους κινδύνους κρύβει η υπέρταση;  Η υπέρταση αν αφεθεί ανεξέλεγκτη υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και απώλεια της όρασης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών είναι μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν και άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα ο διαβήτης. Η υπέρταση, που ευθύνεται για το 12,8% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως, είναι θεραπεύσιμη και μπορεί και να αποτραπεί. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή δεν έχουν συμπτώματα. Πώς αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο;  Ο κίνδυνος από την υπέρταση μπορεί να μειωθεί με την ισορροπημένη διατροφή, τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού, την αποφυγή της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, την αποφυγή του καπνίσματος, την τακτική σωματική άσκηση και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν την αρτηριακή τους πίεση, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και συμβουλές των επαγγελματιών υγείας και να είναι η μέτρηση προσιτή σε όλους. "Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι αρκετή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αλλαγή συμπεριφοράς επιτυγχάνεται με την αγωγή υγείας του πληθυσμού. Σε άλλους ανθρώπους απαιτείται συγχρόνως και φαρμακευτική αγωγή. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει μία σύζευξη μεταξύ της έγκαιρης ανίχνευσης της υπέρτασης και της ταυτόχρονης μείωσης των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη των σοβαρών παθολογικών καταστάσεων. Αυτά αποτελούν και τα βασικά στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οποίας η προσπάθεια έχει σαν στόχο την ελάττωση του φορτίου των μην μεταδοτικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. πηγή: www.real.gr

7,5 εκατομμύρια θάνατοι από υπέρταση το χρόνο!

Περίπου επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος (υπέρταση), η οποία είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Ποιους κινδύνους κρύβει η υπέρταση; 

Η υπέρταση αν αφεθεί ανεξέλεγκτη υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και απώλεια της όρασης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών είναι μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν και άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.

Η υπέρταση, που ευθύνεται για το 12,8% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως, είναι θεραπεύσιμη και μπορεί και να αποτραπεί. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή δεν έχουν συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο; 

Ο κίνδυνος από την υπέρταση μπορεί να μειωθεί με την ισορροπημένη διατροφή, τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού, την αποφυγή της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, την αποφυγή του καπνίσματος, την τακτική σωματική άσκηση και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν την αρτηριακή τους πίεση, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και συμβουλές των επαγγελματιών υγείας και να είναι η μέτρηση προσιτή σε όλους.

“Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι αρκετή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αλλαγή συμπεριφοράς επιτυγχάνεται με την αγωγή υγείας του πληθυσμού. Σε άλλους ανθρώπους απαιτείται συγχρόνως και φαρμακευτική αγωγή. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει μία σύζευξη μεταξύ της έγκαιρης ανίχνευσης της υπέρτασης και της ταυτόχρονης μείωσης των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη των σοβαρών παθολογικών καταστάσεων. Αυτά αποτελούν και τα βασικά στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οποίας η προσπάθεια έχει σαν στόχο την ελάττωση του φορτίου των μην μεταδοτικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο” επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

πηγή: www.real.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X