Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Οικονομική κρίση / Πολλές ώρες εργασίας: Οι επιπτώσεις σε ψυχή και σώμα
Πολλές ώρες εργασίας: Οι επιπτώσεις σε ψυχή και σώμα  thumbnail

Πολλές ώρες εργασίας: Οι επιπτώσεις σε ψυχή και σώμα

Η φινλανδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.214 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων μέσης ηλικίας, διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονταν περισσότερο από 55 ώρες την εβδομάδα έχουν μειωμένες νοητικές επιδόσεις συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούσαν το κανονικό εργασιακό ωράριο.

Οι σκληρά εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης και ανάκλησης λέξεων.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Μαριάνα Βιρτάνεν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, προειδοποιεί ότι «τα μειονεκτήματα των υπερωριών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν».

Δεν είναι σαφές γιατί οι υπερωρίες έχουν τέτοια αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι μερικοί από τους παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, ανθυγιεινό τρόπο ζωής και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών εξαιτίας του άγχους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πήραν μέρος στην έρευνα έκαναν πέντε διαφορετικά τεστ νοητικών λειτουργιών, μεταξύ 1997 και 1997, και ξανά μεταξύ 2002 και 2004.
Όσοι εργάζονταν περισσότερο σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις σε δύο από τα πέντε τεστ που αφορούσαν τη συλλογιστική και το λεξιλόγιο. 

Οι επίδραση της πολύωρης εργασίας ήταν αθροιστική: όσες περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα, τόσο χειρότερα αποδεικνύονταν τα αποτελέσματα των τεστ. 

Οι υπάλληλοι που εργάζονταν παραπάνω από το κανονικό, κοιμόνταν λιγότερο, ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν υπερωρίες.

Ο καθηγητής Μίκα Κιβιμάκι που συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει πως «θα συνεχίσουμε την έρευνα στο μέλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσουμε αν οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες και αν οι πολλές εργασιακές ώρες οδηγούν σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως η άνοια».

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.


www.real.gr


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X