Τα Ω-3 προστατεύουν την καρδιά από το στρες!

Τα ιχθυέλαια προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και οι σαρδέλες. Οι ειδικοί  εδώ και καιρό προσπαθούν να κατανοήσουν πώς τα ιχθυέλαια προστατεύουν την καρδιά. Σύμφωνα, λοιπόν, με  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology  με τίτλο «Ιχθυέλαιο και Νευραγγειακή αντιδραστικότητα του ψυχολογικού στρες στον άνθρωπο» αποδεικνύει πως το ιχθυέλαιο είναι σε θέση να εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες του ψυχολογικού στρες για την καρδιά.

Η μελέτη που είχε επικεφαλής τον Jason R. Carter τουΤεχνολογικού Πανεπιστημίου του Michigan αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου για περισσότερο από ένα μήνα παρουσίασαν λιγότερο ψυχολογικό στρες στις μετρήσεις καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών ρυθμών και της δραστηριότητας του συμπαθητικού νεύρου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν το μηχανισμό πίσω από το πώς τα ιχθυέλαια δρουν ευεργετικά στην καρδιά, πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου σε ορισμένους πληθυσμούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 67 άτομα, καθένα από τα οποία υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων για να αξιολογήσουν τους την πίεση του αίματος, την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη ροή του αίματος. Διεξήγαγαν τις δοκιμές ενώ οι συμμετέχοντες ήταν σε κατάσταση ηρεμίας και ξανά όταν βρίσκονταν σε μία αγχωτική ψυχική δοκιμασία.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατανάλωναν  είτε 9 γραμμάριαιχθυελαίου την ημέρα, είτε  9 γραμμάριαελαιόλαδου. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε ποια συμπληρώματα τους δόθηκαν. Οχτώ εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες έκανα τις ίδιες εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα σε περιόδους ανάπαυσης ήταν τα ίδια μεταξύ των δύο ομάδων, δεν διέφεραν πάρα πολύ. Ωστόσο, οι εξετάσεις υπό ψυχολογική πίεση έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν ιχθυέλαιο είχαν καλύτερες επιδόσεις. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία κατά τη διάρκεια ψυχολογικού στρες, αποκαλύπτοντας τελικά γιατί ιχθυέλαια διατηρούν την καρδιά υγιή.

 

Σχετικά άρθρα