Ποιες καρδιακές παθήσεις συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη;

Η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν τη στεφανιαία καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την περιφερική αγγειακή νόσο. Η υψηλή χοληστερόλη έχει επίσης συνδεθεί με τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να λάβουμε μέτρα μείωσης των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μας.

Χοληστερόλη και στεφανιαία νόσος

Η ασθένεια  που συνδέεται στον υψηλότερο βαθμό με την υψηλή χοληστερόλη είναι η στεφανιαία νόσος. Εάν η χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών μας και με την πάροδο του χρόνου προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία με τη σειρά της  προκαλεί την στένωση των αρτηριών, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος προς τον καρδιακό μυ. Αυτή η μειωμένη ροή του αίματος προς την καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη  ή σε μία καρδιακή προσβολή σε περιπτώσεις που ένα αιμοφόρο αγγείο είναι αποκλεισμένο εντελώς.

Χοληστερόλη και περιφερικής αγγειακή νόσος

Η υψηλή χοληστερόλη έχει επίσης συνδεθεί με την περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία αναφέρεται σε ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων εκτός της καρδιάς και του εγκεφάλου. Στην κατάσταση αυτή,  συσσωρεύονται λιπαρές καταθέσεις κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών και επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, κυρίως στις αρτηρίες που οδηγούν στα χέρια και τα πόδια.

Χοληστερόλη και διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των επιπέδων χοληστερόλης.  Τα άτομα με διαβήτη τείνουν να έχουν σωματίδια που κολλάνε στις αρτηρίες και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων προκαλώντας βλάβη πιο εύκολα. Η γλυκόζη αποδίδει λιποπρωτεΐνες που προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό πλάκας. Τα άτομα με διαβήτη τείνουν, επίσης, να έχουν χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (ένα άλλο είδος λίπους του αίματος) που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και νόσου των αρτηριών.

Χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή πίεση του αίματος (που ονομάζεται επίσης υπέρταση) και η υψηλή χοληστερόλη συνδέονται στενά. Όταν οι αρτηρίες σκληραίνουν και μειώνονται με τη χοληστερόλη η πλάκα και το ασβέστιο, η καρδιά πρέπει να «στραγγίσει» για να αντλεί αίμα. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση γίνεται ασυνήθιστα υψηλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται επίσης με καρδιακές παθήσεις.

 

Σχετικά άρθρα