Επιστήμονες αναγέννησαν νευρικά κύτταρα!

Επιστήμονες κατάφεραν να αναγεννήσουν νευρικά κύτταρα σε αρουραίους μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για παρόμοιες τεχνικές στους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στην Κλινική του Κλίβελαντ και η Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve στις ΗΠΑ υποστηρίζουν  ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους που είχαν προηγουμένως παραλύσει.

Η τεχνική τους περιελάμβανε μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων των νεύρων, μαζί με ένα ένζυμο που είναι ικανό στο να διασπά τον ουλώδη ιστό και να αφαιρεί με τον τρόπο αυτό ένα βασικό εμπόδιο για την αναγέννηση των κυττάρων.

Ο Δρ Jerry Silver, ένας ερευνητής στο Case Western Reserve επιβεβαιώνει τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι τα ζώα δεν έχουν ανακτήσει την ικανότητα να περπατήσουν, έκαναν σημαντική πρόοδο στην ανάκτηση ένα  του ελέγχου των ούρων. Είναι η πρώτη φορά που σημαντική λειτουργία της ουροδόχου κύστης αποκαθίσταται μέσω αναγέννησης των νεύρων κατόπιν καταστροφικής του μυελού».

Τα ευρήματα – που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Neuroscience – αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στην καθοδήγηση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Σχετικά άρθρα