Χημική ουσία συνδέεται με το Πάρκινσον!

Η έκθεση σε μια χημική ουσία που ονομάζεται τριχλωροαιθυλένιο (TCE) μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου για ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ινστιτούτο του Πάρκινσον στην Καλιφόρνια μελέτησαν τις επιδράσεις της έκθεσης σε TCE, αλλά και σε άλλους διαλύτες σε 99 ζευγάρια διδύμων. Ένα άτομο από κάθε ζευγάρι διδύμων είχε τη νόσο του Parkinson, ενώ το άλλο όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε TCE συνδέθηκε με έναν κατά έξι φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον, ενώ ελαφρά συνδέσεις παρατηρήθηκαν επίσης και με δύο άλλες χημικές ουσίες –το  υπερχλωροαιθυλένιο (PERC) και τον τετραχλωράνθρακα (CCI4).

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Annals of Neurology και είναι ο πρώτα που δείχνουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης TCE και του Πάρκινσον. Ο Δρ Samuel Goldman, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο του Πάρκινσον, δήλωσε: «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι οι κοινοί περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία”.

Σχετικά άρθρα