Τι πρέπει να προσέχω για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

 

Ο γενικός χειρουργός, κ. Ιωάννης Βίρλος, δίνει τις απαντήσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Είναι αλήθεια ότι 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα λειτουργούν αποτρεπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου; Ότι αντιθέτως η διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωσή του; Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για αυτόν τον καρκίνο;

Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γεγονός που αποδίδεται και στη μεσογειακή διατροφή του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι για την πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου. Το 90% της ηλικίας άνω των 50 δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση κοπράνων.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου; Οφείλεται σε κληρονομικά αίτια;

Το 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50. Κυρίως εμφανίζεται ανάμεσα στα 60 και 69 έτη. Εάν όμως υπάρχει ιστορικό αυτού του τύπου καρκίνου, οι πιθανότητες εμφάνισης είναι διπλάσιες. Εκτός από την κληρονομικότητα παίζει ρόλο και το ιστορικό φλεγμονώδους νόσου. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του παχέος εντέρου είναι συνήθως καλοήθεις, όμως μακροπρόθεσμα μπορούν να προδιαθέσουν τους ασθενείς σε ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις και πότε πρέπει να τις κάνουμε;

Η πρώτη εξέταση είναι η ανίχνευση της αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται στο αίμα και γίνεται με ανίχνευση κοπράνων. Εφόσον αυτή αποδειχτεί θετική, τότε ο ασθενής πρέπει να κάνει κωλονοσκόπηση. Είναι η εξέταση του εντέρου με ενδοσκοπική μέθοδο με τη χρήση κάμερας που καταγράφει το παχύ έντερο εκ των έσω. Αν υπάρχει κάποιος όγκος μπορεί να αφαιρεθεί ή να ληφθεί ένα κομμάτι του και να σταλεί για εξέταση.

Η διατροφή είναι ένα από τα «όπλα» που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο;

Το ισορροπημένο διαιτολόγιο αποτελεί και σε αυτήν τη μορφή καρκίνου τη λέξη – κλειδί. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρείται  νόσος του δυτικού κόσμου και το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται στην – κακή – διατροφή. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιαπωνία όπου άρχισαν να ακολουθούν τις συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής, τα ποσοστά της νόσου ανεβαίνουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κρεατοφαγία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του παχέως εντέρου και ιδιαίτερα η κατανάλωση του κατεργασμένου κρέατος όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά. Επιβαρυντικά λειτουργεί και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα, είναι σημαντική και θετική η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου;

Βεβαίως. Έχει αποδειχθεί ότι 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση είναι υπεραρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο.

Η ασπιρίνη λειτουργεί αποτρεπτικά;

Μελέτες που έγιναν σε ασθενείς που είχαν κληρονομικό τύπο καρκίνου του παχέος εντέρου και ελάμβαναν ασπιρίνη έδειξαν  ότι υπήρξε μείωση των θανάτων που οφείλονταν σε αυτή τη μορφή της νόσου. Κάποιες άλλες μελέτες έδειξαν ότι σε ασθενείς που έπαιρναν ασπιρίνη για το κυκλοφορικό τους καταγράφηκε μικρότερο ποσοστό θανάτων λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, δεδομένου ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης έχει παρενέργειες, πχ ευθύνεται για έλκη στο στομάχι και για αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας, είναι απαραίτητη η εκτενής συζήτηση με τον ειδικό για τυχόν χορήγησή της.

 

Σχετικά άρθρα