Γιατί «θεριεύει» ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

O κ. Ιωάννη Βίρλος, γενικός χειρουργός, εξηγεί γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου ονομάζεται στην ιατρική αργκό «ύπουλος δολοφόνος» του οργανισμού, αναλύει τους παράγοντες που φαίνεται να τον πυροδοτούν και με ποιο τρόπο μπορεί να καταπολεμηθεί.

Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια επιθετική ως προς την συχνότητα εμφάνισής της μορφή καρκίνου. Αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Δυστυχώς τα ποσοστά της αυξάνονται συνεχώς στις δυτικές χώρες. Μάλιστα, έχει ονομαστεί και νόσος του δυτικού κόσμου, καθώς τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου στην Ασία είναι χαμηλά. Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει λόγω της διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι  στην Ιαπωνία έχει αρχίσει να αυξάνεται η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου καθώς οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να υιοθετούν συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ποια είναι η εικόνα που έχετε;

Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη μεσογειακή διατροφή που ακολουθείται από τον πληθυσμό. Βέβαια, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος ο αριθμός των περιστατικών του καρκίνου αυτού του τύπου.

Πείτε μας για τις βασικές αιτίες που προκαλούν αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Πρώτη αιτία είναι η διατροφή: η κρεατοφαγία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του παχέος εντέρου και μάλιστα το κατεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά. Και βεβαίως πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ συμβάλλουν εξίσου στην ανάπτυξη του παχέος εντέρου;

Ναι. Το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλούς καρκίνους και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από αυτούς. Και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβαρυντικός παράγοντας. Συνιστώνται  το πολύ ένα με δύο ποτηράκια αλκοόλ την ημέρα.

Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία εμφάνισης της νόσου;

Ναι, το 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50.  Η μεγαλύτερη συχνότητα των περιστατικών εμφανίζεται ανάμεσα στα 60 και στα 69 έτη. Μάλιστα, εάν υπάρχει ιστορικό αυτού του τύπου καρκίνου οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου είναι διπλάσιες. Η κληρονομικότητα και το ιστορικό φλεγμονώδους νόσου παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του παχέος εντέρου είναι νόσοι οι οποίες είναι καλοήθεις, όμως μακροπρόθεσμα , μπορούν να προδιαθέσουν τους ασθενείς σε ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπάρχει προληπτικός έλεγχος;

Βεβαίως, κι αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται  ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι εκπαιδευμένοι στον προληπτικό έλεγχο. Είναι ενδεικτικό ότι το 90% των Ελλήνων άνω των 50 χρόνων δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση κοπράνων που είναι η απλή και βασική εξέταση. Με αυτήν ανιχνεύεται η αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται στο αίμα. Είναι μία ανώδυνη εξέταση. Η δεύτερη εξέταση είναι πιο επώδυνη και πιο πολύπλοκη, πρόκειται για την κωλονοσκόπηση, δηλαδή η εξέταση του εντέρου με την ενδοσκοπική μέθοδο με τη χρήση μίας κάμερας. Όπου μπορούμε να δούμε το παχύ έντερο εκ των έσω και αν υπάρχει κάποιος όγκος μπορεί να αφαιρεθεί ή να παρθεί ένα κομμάτι του και να σταλεί για εξέταση.

 

 

 

Σχετικά άρθρα