Κωνσταντίνος Καβάφης

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ήταν Έλληνας ποιητής ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους της σύγχρονης εποχής. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια.

Για αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός». Δημοσίευσε ποιήματα, ενώ δεκάδες παρέμειναν ως προσχέδια. Τα σημαντικότερα έργα του τα δημιούργησε μετά τα 40 έτη. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν την Αλεξάνδρεια εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1850.

Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου – Ιωάννη Καβάφη (1814 – 1870), μεγαλέμπορου βαμβακιού, και της Xαρίκλειας Φωτιάδη, που ανήκε σε παλιά φαναριώτικη οικογένεια μεγαλεμπόρων και κοινοτικών επιτρόπων της Κωνσταντινούπολης. Και τα δυο αυτά στοιχεία, η εμπορική ιδιότητα του πατέρα και η αρχοντιά της μητέρας συντέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ποιητή.

Η οικογένεια Καβάφη νοικιάζει μεγάλη οικία που ανήκει στο Στέφανο Ζηζίνια κοντά στον Ανατολικό Λιμένα και πάνω στην Πλατεία των Προξένων κατοπινή Μωχάμετ Άλυ. Ο Πέτρος Καβάφης εισάγει υφάσματα από το Μάντσεστερ ενώ ίσως έκανε εξαγωγή σιτηρών, μπαμπακιού, και ακατέργαστων βουβαλοδερμάτων.

Σχετικά άρθρα