Καρκίνος του μαστού και ορμονική θεραπεία

Η μάστιγα για τις γυναίκες του δυτικού κόσμου είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο καρκίνος του μαστού. Χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας και ακόμη περισσότερες σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τη νόσο και τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Τι συμβαίνει όταν γυναίκες που επωφελούνται από ορμονικές θεραπείες αντιμετωπίζουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά της νόσου;

Γράφει ο Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος- Ογκολόγος και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής –Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Στις ΗΠΑ αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα, το 2012 υπολογίζεται ότι θα νοσήσουν 230.000 γυναίκες στις ΗΠΑ και θα πεθάνουν 40.000. Ωστόσο, υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα ότι τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο ελαττώνονται διότι οι πρόοδοι στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αλματώδεις.

-Ποιοι είναι οι στόχοι της ιατρικής στον καρκίνο του μαστού;

Οι στόχοι της ιατρικής στον καρκίνο του μαστού αφορούν: α) στην επιμήκυνση επιβίωσης, β) στην καθυστέρηση υποτροπής νόσου, γ) στην επιμήκυνση ανταπόκρισης στη θεραπεία, δ) στην ανακούφιση, ε) στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στ) στην μετατροπή του καρκίνου σε χρόνια νόσο.

Οι αριθμοί παρακάτω αποτυπώνουν τι ακριβώς συμβαίνει:

-Οι ηλικίες που προσβάλλονται περισσότερο από την νόσο αυτή είναι μεταξύ 45 και 65 ετών.

-Στο 10% των ασθενών, ο καρκίνος παρουσιάζεται γενικευμένος ενώ το 90% σε αρχικό στάδιο.

-Από την ομάδα αυτή το 30% θα παρουσιάσουν μετάσταση τα επόμενα χρόνια.

-Το 75% των γυναικών με καρκίνο μαστού είναι ορμονικά ευαίσθητες δηλαδή οι περισσότερες βοηθούνται από ορμονική θεραπεία.

-Το 25% των γυναικών φέρουν το γονίδιο Her2-Neu για το οποίο υπάρχει ειδική θεραπεία που αποτέλεσε τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Οι γυναίκες που ωφελούνται από την ορμονική θεραπεία εμφανίζουν στην πορεία τους ανθεκτικότητα στο φάρμακο με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση του. Η τελευταία θεραπευτική εξέλιξη είναι ότι έχει ανακαλυφθεί φάρμακο ώστε η ανθεκτικότητα να αναστρέφεται και η ορμονική θεραπεία να γίνεται πάλι αποτελεσματική.

Σχετικά άρθρα