Παράνομα φάρμακα εξωσωματικής από την Τουρκία!

Επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος  σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ εξάρθρωσε πολυμελές κύκλωμα που εισήγαγε κυρίως από την Τουρκία και διακινούσε στη χώρα μας παράνομα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο κύκλωμα εμπλέκονται εταιρείες, φαρμακεία και ιδιώτες. Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, έχουν ωστόσο γίνει ήδη 10 συλλήψεις.

Είναι τα φάρμακα αυτά ασφαλή για την υγεία των γυναικών; Γιατί προτιμήθηκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα από την Τουρκία; Μήπως η ελληνική γραφειοκρατία αναγκάζει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις; Οι ειδικοί επιστήμονες του boro.gr απαντούν. 

Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος-Φαρμακολόγος

“Δε γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχουν κίνδυνοι”

“Πρόκειται για τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γυναικολόγοι που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και καθηγητής Πανεπιστημίου για υπερσυνταγογράφηση ακόμη και σε γριές. Παρόμοιες τέτοιες καταστάσεις έχουν αναπτυχθεί και τώρα.

Τα εν λόγω φάρμακα είναι ακριβά και εμπορεύσιμα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε γυναίκες που δεν τα έχουν ανάγκη γιατί περιέχουν ορμόνες. Μπορεί, δηλαδή,να προκαλέσουν διόγκωση του στήθους, αιμορραγίες στη μήτρα, πονοκεφάλους, ζαλάδες. Εφόσον, όμως, μία γυναίκα τα χρειάζεται και τα πήρε απλά γιατί είναι φθηνότερα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν κίνδυνοι. Γιατί αν είναι γενόσημα από εταιρίες που είναι υπεύθυνες, δεν υπάρχει κάποιος επιπλέον κίνδυνος από αυτόν που έχουν και τα πρωτότυπα”.

 

 

 Νίκος Κανακάς, Γυναικολόγος-Ειδικός εξωσωματικής γονιμοποίησης

“Το δικό μας κράτος παιδεύει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική”

“Τα φάρμακα διακινούνταν στην Τουρκία, η οποία μπορεί να είναι και πιο ευνομούμενη χώρα από εμάς. Το ένα θέμα είναι αν τα φάρμακα είναι εγκεκριμένα στη χώρα που κυκλοφορούσαν και το άλλο είναι γιατί να φτάσουν οι Έλληνες να παίρνουν αυτά τα φάρμακα: τα παίρνουν γιατί είναι πιο φθηνά; Είναι αντίγραφα; Ή επειδή το δικό μας κράτος παιδεύει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική; Καθυστερούν με επιτροπές και υποεπιτροπές τόσο πολύ τις γυναίκες, ενώ τα φάρμακα είναι εντελώς δωρεάν. Αλλιώς δεν έχει άλλο λόγο η Ελληνίδα να αγοράσει φάρμακα, τη στιγμή που της τα δίνει το κράτος. Τις παιδεύουν, όμως, πάρα πολύ τις Ελληνίδες κι έτσι στρέφονται σε φαρμακεία που τα έχουν φθηνότερα και με τον τρόπο αυτό ξεκινάει το παρεμπόριο.

Για παράδειγμα, μία ασθενής μου πριν λίγες μέρες μου είπαν πως την κάλεσαν να περάσει από επιτροπή στις 29 Ιουλίου. Οπότε, μία γυναίκα που είναι 40-41 ετών και πρέπει να περάσει από μία επιτροπή που θα της πουν ίσως γραφειοκρατικά να περάσει πάλι τον Σεπτέμβριο, θα βρεθεί σε απόγνωση και θα ψάξει σε κάποιο φαρμακείο τα φάρμακα αυτά. Ο φαρμακοποιός  θα της πει για τα φθηνότερα και εκεί αρχίζει το κύκλωμα.

Όλες οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στον ΕΟΠΠΥ, που όλες οι γυναίκες είναι πια ασφαλισμένες εκεί, παίρνουν τα φάρμακα κανονικά, δωρεάν από το ταμείο. Πάντως, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι φάρμακα είναι αυτά που διακινούνταν. Η αίσθησή μου είναι πως είναι φάρμακα ανάλογα με αυτά του ΕΟΠΠΥ, φθηνότερα όμως, τα οποία αναγκάζονται γυναίκες που θα περάσουν επιτροπή σε 6 μήνες να τα αγοράσουν. Το αν τίθεται θέμα επικινδυνότητας θα το εξετάσει ο ΕΟΦ. Αφού  τα φάρμακα δίνονται δωρεάν από το ταμείο, είναι κρίμα οι γυναίκες να στρέφονται σε άγνωστης προέλευσης και άγνωστης δραστικότητας σκευάσματα επειδή εμείς τις παιδεύουμε.

 

Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Γυναικολόγος-Ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση

“Αδικαιολόγητη και μη συμφέρουσα η αγορά τέτοιων φαρμάκων”

Την σημερινή εποχή είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο  αυτό που συνέβη. Από τις 100 γυναίκες που έρχονται σε εμάς για εξωσωματική γονιμοποίηση οι 85 είναι ασφαλισμένες στον ΕΟΠΠΥ και οι υπόλοιπες σε κάποιο από τα άλλα ταμεία. Όλα αυτά τα φάρμακα καλύπτονται και μάλιστα ο ΕΟΠΠΥ τα δίνει εντελώς δωρεάν. Είναι κρίμα, λοιπόν, κάποιος να αγοράσει αυτά τα φάρμακα από τη στιγμή που δίνονται δωρεάν, ειδικά μέσα σε μία τέτοια οικονομική κρίση. Μέχρι πριν ένα μήνα η αναμονή έφτανε τις 4-6 εβδομάδες, που είναι μια λογική αναμονή, απλά επειδή έχουν αθροιστεί πλέον όλα τα ταμεία για τις επιτροπές αυτές, δεν προλαβαίνουν. Από ό,τι μου λένε και οι ασθενείς μου ήδη κλείνουν για Ιούλιο. Αυτό, όμως, είναι ένα γεγονός του τελευταίου μήνα. Δεν πρόλαβε να δημιουργηθεί έλλειμμα φαρμάκων στα ζευγάρια που προσπαθούν για εξωσωματική, ώστε να προσφύγουν σε τέτοιου είδους εστίες φαρμάκων. Είναι τελευταίου 20μέρου μπλοκάρισμα των επιτροπών.

Όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία είναι μία επιπλέον ψυχολογική φόρτιση για το ζευγάρι. Κι επειδή αυτό το θέμα υπάρχει όπως διάβασα εδώ και 8 μήνες, πριν 8 μήνες δεν υπήρχε λόγος κάποιος πολίτης σε κάποιο ταμείο να πάει να πληρώσει φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα κοστίζουν 2.000-3.000 ευρώ. Όποιος και να εμπορεύεται αυτά τα φάρμακα, ακόμη και στη μισή τιμή, είναι μεγάλο φορτίο για τον μέσο Έλληνα, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχει να πληρώσει και άλλα τόσο στην κλινική που θα κάνει την εξωσωματική.

“Η Τουρκία ανήκει στην ελίτ της εξωσωματικής”

Τα φάρμακα αυτά είναι μιμητές ορμονών που φυσιολογικά εκκρίνει το σώμα της γυναίκας. Από τη στιγμή που ένα φάρμακο μιμείται μία δράση, ο μόνος κίνδυνος μπορεί να είναι η υπεραντίδραση. Αν τα φάρμακα αυτά δεν είναι κατάλληλα, υπάρχει κίνδυνος, όχι για την ζωή της γυναίκας αλλά ταλαιπωρίες. Επίση, επειδή κατά την κοστολόγηση οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν υπόψη και τις οικονομικές συνθήκες σε κάθε χώρα, είναι λογικό τα φάρμακα στην Τουρκία να είναι πολύ φθηνότερα από εμάς.

Επειδή τα φάρμακα αυτά -προφανώς – από όποια χώρα τα πήραν εκεί χρησιμοποιούνται, είναι απίθανο να υπάρξουν κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών. Γιατί  η Τουρκία ιατρικά διαθέτει ένα πολύ σοβαρό επιτελείο επιστημόνων. Η Τουρκία μάλιστα ανήκει στην ελίτ της εξωσωματικής και πουλάει ιατρικό τουρισμό.Το κακό σε αυτήν την ιστορία είναι η ανομία. Το ότι δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα λαμόγια να μπορούν να κάνουν τέτοιου τύπου πράγματα και να μην μπορεί ο Έλληνας ασθενής να έχει αυτή την ποιότητα που έχει ο κάθε Ευρωπαίος. Το ότι έρχονται, λοιπόν, από την Τουρκία σημαίνει πως πιθανώς δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία των γυναικών που τα χρησιμοποίησαν, αν ήταν όμως από αλλού θα μπορούσαν και να ήταν απλώς νερό.

 

 

 

Σχετικά άρθρα