Το πρωινό τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου!

Τα άτομα που συνηθίζουν να καπνίζουν το πρωί, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος και του πνεύμονα σύμφωνα με μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania  ανέλυσαν στοιχεία 2.000 ενηλίκων που είχαν συμμετάσχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Εξέταση Διατροφής τις περιόδους 2007-08 και 2009-10.

Η μελέτη δείχνει ότι οι καπνιστές που ανάβουν τσιγάρο μέσα σε πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι εκείνοι που περιμένουν για τουλάχιστον μία ώρα πριν από το πρώτο τους τσιγάρο.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκα στο περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention και οι συγγραφείς της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια δοσο-εξαρτώμενη σχέση μεταξύ καπνίσματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα και υψηλότερη βιολογική έκθεση σε καρκινογόνο καπνό. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο dr Nigel Carter, διευθύνων σύμβουλος της British Dental Health Foundation, δήλωσε ότι οι καπνιστές θα πρέπει να ενημερώνονται για τέτοιου είδους προειδοποιήσεις.

Αν ένα τσιγάρο το πρωί εκθέτει τους ανθρώπους στο διπλάσιο των επιβλαβών χημικών ουσιών που προκαλούνται από το κάπνισμα, είναι κάτι που θα πρέπει να το «σβήσουν» αμέσως σύμφωνα με τον dr. Carter.

Σχετικά άρθρα