Καρκίνος τραχήλου. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι μία σύνηθης μορφή γυναικολογικού καρκίνου. Παρότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης από τη νόσο χάρη στο εμβόλιο που υπάρχει, τα ποσοστά είναι δυστυχώς ακόμη υψηλά.

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου;

Ο καρκίνος του τραχήλου εμφανίζεται όταν ανώμαλα κύτταρα αναπτυχθούν και διαδοθούν  στον τράχηλο, στο κατώτερο μέρος της μήτρας. Ένα μοναδικό γεγονός του καρκίνου του τραχήλου είναι ότι  προκαλείται από ένα τύπο κάποιου ιού. Όταν βρεθεί νωρίς, ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να είναι ιάσιμος.

Ποια είναι τα συμπτώματα; 

-Ασυνήθιστη κολπική έκκριση

-Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

-Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

-Αιμορραγία και πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Πού οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου;

Η κυριότερη αιτία είναι ο HPV. Ο HPV είναι μια μεγάλη ομάδα ιών.  Περίπου 40 τύποι μπορούν να επηρεάσουν τις γενετικές περιοχές και μερικοί έχουν υψηλό κίνδυνο να προκαλέσουν καρκίνο. Πάνω από το 90% των καρκίνων του τραχήλου προκαλούνται από τον ιό HPV.

Ποια είναι τα συμπτώματα του HPV;

Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν κανδυλώματα των γεννητικών οργάνων αλλά αυτά δεν είναι τα ίδια στελέχη που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κονδυλώματα δεν θα μετατραπούν σε καρκίνο ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζονται. Ο επικίνδυνος τύπος του HPV μπορεί να μείνει στο σώμα για χρόνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Ποιος κινδυνεύει από τον HPV ;

Ο ιός HPV είναι πολύ κοινός άρα και  γυναίκες και  άνδρες μπορούν να κολλήσουν τον ιό σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Ο HPV συνδέεται επίσης και με τον καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους του πρωκτού και του στόματος και στα δύο φύλα.

Πώς ο ιός HPV προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου ;

Με την πάροδο του χρόνου, τα ανώμαλα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα. Μόλις ο καρκίνος εμφανιστεί, τείνει να εξαπλωθεί στον τράχηλο και τις γύρω περιοχές.

Τι άλλο αυξάνει τον κίνδυνο;

-Το κάπνισμα

– Οι πολλές γέννες

-Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα

– Η ύπαρξη του ιού HIV ή το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου;

Χειρουργικά. Αν ο καρκίνος έχει ξεπεράσει το στάδιο 2 , η εγχείρηση είναι η συνηθέστερη θεραπεία. Τυπικά, συνεπάγεται η αφαίρεση του τραχήλου και της μήτρας, καθώς και των περιβάλλοντων ιστών. Ο χειρούργος μπορεί επίσης να αφαιρέσει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τους λεμφαδένων κοντά στον όγκο.

Ακτινοβολία. Η εξωτερική ακτινοβολία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα μετά την επέμβαση. Η εσωτερική ακτινοβολία ή βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί ραδιενεργό υλικό που εισάγεται εντός του όγκου. Οι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου αντιμετωπίζουν συχνά τη νόσο με ένα συνδυασμό ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων, αίσθημα κόπωσης, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και εμετό.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα