Καρκίνος στομάχου. Συμπτώματα και θεραπεία

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να μην είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου, ωστόσο λόγω των κοινών συμπτωμάτων με τα οποία κάνει την εμφάνισή του, είναι ανάγκη να είμαστε σε επαγρύπνιση και να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε.

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Πρόκειται για έναν κακοήθη όγκο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του  στομάχου. Οι καρκίνοι του στομάχου κατατάσσονται ανάλογα με το είδος του ιστού τον οποίο πλήττουν. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στομάχου είναι το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο ξεκινά από τον αδενικό ιστό του στομάχου και αντιπροσωπεύει το 90% – 95% όλων των καρκίνων του στομάχου. Άλλες μορφές καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν τα λεμφώματα και τα σαρκώματα.

Τι προκαλεί καρκίνο του στομάχου;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του στομάχου είναι άγνωστη, αλλά ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ασθένειας. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

Το φύλο. Οι άνδρες έχουν περισσότερο από τον διπλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου σε σχέση με τις γυναίκες.
Γενετική. Γενετικές ανωμαλίες και ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου αυξάνουν τον κίνδυνο

Ηλικία. Εμφανίζεται πιο συχνά στις ηλικίες 70 -74 σε άνδρες και γυναίκες.
Οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Τρόπος ζωής. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο.
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου και προκαλεί χρόνια φλεγμονή και έλκη.

Άλλοι παράγοντες είναι κάποιες παθήσεις όπως η χρόνια γαστρίτιδα και η εντερική μετάπλαση, ενώ παράγοντα κινδύνου αποτελεί και το να εργάζεστε εκτεθιμένοι στον άνθρακα, στη διύλιση νικέλιου και καουτσούκ, καθώς και σε επεξεργασία ξυλείας ή σε έκθεση στον αμίαντο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;

Στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του στομάχου, υπάρχουν πολύ λίγα συμπτώματα. Σε αυτά συγκαταλέγονται: η δυσπεψία και η δυσφορία του στομάχου, η αίσθηση φουσκώματος μετά το φαγητό, η ήπια ναυτία, η απώλεια της όρεξης και η καούρα.

Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από ένα πεπτικό έλκος. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά,  θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας, έτσι ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προχωρήσει πάρα πολύ πριν προκαλέσει άλλα συμπτώματα.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δυσφορία στο άνω ή μεσαίο τμήμα της κοιλιάς, αίμα στα κόπρανα, εμετό ή εμετό με αίμα, απώλεια βάρους, άλγος ή φούσκωμα στο στομάχι μετά το φαγητό, αδυναμία ή κόπωση που σχετίζεται με ήπια αναιμία (έλλειψη ερυθροκυττάρων του αίματος.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του στομάχου;

Καρκίνο του στομάχου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους ακόλουθους τρόπους είτε σε συνδυασμό, είτε ξεχωριστά.

1. Χειρουργική επέμβαση. Συνίσταται η γαστρεκτομή, με σκοπό την απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους του στομάχου, καθώς και κάποιων ιστών που το περιβάλλουν.
2.Χημειοθεραπεία
3.Ακτινοθεραπεία

 

Σχετικά άρθρα