Κατάθεση στεφάνων στην Καισαριανή-εκδηλώσεις thumbnail

Κατάθεση στεφάνων στην Καισαριανή-εκδηλώσεις


Η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείες συνδικάτων, κατέθεσαν το πρωί της 1ης Μαΐου – Κυριακής του Πάσχα, στεφάνια στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.


H Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή σημαδεύτηκε από τη θυσία 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί. Ήταν αντίποινα για την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ και τα θύματα ήταν πολιτικοί κρατούμενοι. Στην πλειοψηφία τους είχαν φυλακιστεί από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής από το προηγούμενο καθεστώς, ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ενώ μεταξύ τους υπήρχε και μικρός αριθμός τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών. 


Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης


Όπως αναφέρει ο Δήμος Καισαριανής στην πρόσκληση για τις εκδηλώσεις:


«Σας καλούμε στις εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια απο την Πρωτομαγιά του 1944.
«ΤΙΜΑΜΕ, ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ»
Ο Δήμος Καισαριανής τιμώντας την ιστορία της πόλης πραγματοποιεί και φέτος, σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, εκδηλώσεις στη μνήμη των 200 κομμουνιστών, πατριωτών που μεταφέρθηκαν από το Μπλόκ 15 και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.


Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται


- Εκδήλωση τιμής και μνήμης το Σάββατο στις 10:00 π.μ. ξεκινώντας από το παλιό Δημαρχείο (Πνευματικό Κέντρο).


- Αγώνες Ανώμαλου Δρόμου προς τιμήν του Ν. Σουκατζίδη, το Σάββατο 7 Μαΐου, 6:30 μ.μ., μέσα στο Σκοπευτήριο.


- Συμβολική Λαμπαδηδρομία που ακολουθεί την διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών εκείνη την ημέρα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου στις 6.00 μ.μ. με εκκίνηση από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, καταλήγοντας στο χώρο εκτέλεσης, του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.


- Εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης μέσα στο Σκοπευτήριο τη Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ, ένας χώρος συνάντησης με την ιστορία του ΕΑΜ των Ανατολικών Συνοικιών και της ηρωικής Καισαριανής».Πηγή: ert.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X