Μύθος και πραγματικότητα για το 'Αγιο Φως' thumbnail

Μύθος και πραγματικότητα για το 'Αγιο Φως'

Αγγελική Σπανού, athensvoice.gr


«Τη μεταφορά του «αγίου φωτός» από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με δημόσια δαπάνη και τιμές αρχηγού κράτους δεν την υπαγορεύει το μνημόνιο. Είναι μια απολύτως εθνική επιλογή που αντέχει στο χρόνο και στην κρίση. Καμμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να σπάσει τη ρουτίνα, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταθέτει τέτοιο αίτημα, ενώ το θέμα συζητείται ως ένδειξη αναχρονισμού και ανορθολογισμού σε έναν μειοψηφικό κύκλο προοδευτικών που συνήθως χάνουν τις μάχες που δίνουν.


Έχουμε τόσα, μ΄αυτά θα ασχολούμαστε; Αν είχαν γίνει κάποιες μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, πρωτίστως ο χωρισμός Εκκλησίας-κράτους, η εικόνα της χώρας θα ήταν εντελώς διαφορετική γιατί θα εξέπεμπε το μήνυμα ότι θέλει να αλλάξει και θέλει να απαλλαγεί από τις αντιευρωπαϊκές της ιδιαιτερότητες.


Να μην γίνονται σεβαστές οι ανάγκες των πιστών; Και βέβαια, αλλά πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι ανάγκες των μη πιστών. Καθένας να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα χωρίς να επιβαρύνει τον άλλο. Η επιβολή μιας τελετουργίας είναι βαθιά αντιδημοκρατική, είναι και αντιχριστιανική, αν αυτό λέει περισσότερα σε όσους θρησκεύονται.


Πάντα έτσι γινόταν, τώρα θα αλλάξει; Ε, ναι, η χρεοκοπία είναι μια καλή αφορμή για αναστοχασμό. Ακόμη και ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να δοθεί ένα τέλος σ' αυτή τη θλιβερή παράδοση.


Άντε και δεν μεταφέρεται το «άγιο φως» με το γνωστό τρόπο, απ' αυτό θα σωθούμε; Αν μια κυβέρνηση έκανε αυτό το βήμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα στεκόταν μόνο σ' αυτό. Υπάρχουν πολλά που εμπίπτουν στο ίδιο πλαίσιο (τα ιερά και τα όσια…). Για παράδειγμα, μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει γενναίες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες αντί να υπερφορολογεί τους ίδιους και τους ίδιους και να εξηγήσει ότι φτάνει που ανήκουμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να είμαστε ασφαλείς.


Ο συμβιβασμός με την παρακμή εγγυάται την παράτασή της. Από τότε που ξέσπασε η κρίση δεν αλλάξαμε στα μεγάλα γιατί δεν αλλάξαμε ούτε στα μικρά.


(…) Ούτε καν το επικίνδυνο παιχνίδι με τα βεγγαλικά δεν μπορούμε να κόψουμε. Συμβαίνουν ακρωτηριασμοί και άλλα σοβαρά ατυχήματα, πέρα από τον ανυπόφορο θόρυβο και το που φόβο που προκαλεί στα μωρά και τα παιδιά, αλλά οι μάγκες που γουστάρουν κρότο και λάμψη είναι πάντα πιο ισχυροί από τους άλλους, από το νόμο, από το αυτονόητο.


Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι πολιτικοί τσουγκρίζουν αυγά σε στρατόπεδα, στέλνουν πασχαλιάτικες κάρτες σε ψηφοφόρους, εύχονται «καλή Ανάσταση» και φωτογραφίζονται με τη λαμπάδα τους. Τα τελευταία χρόνια έγινε ρουτίνα ή μόδα και το ατύχημα της συνάντησης με «αγανακτισμένους» που τους τα λένε ένα χεράκι για να πάει κάτω πιο εύκολα η μαγειρίτσα. Τι δεν ήξεραν όταν τους ψήφιζαν και τι δεν θα ξέρουν την επόμενη φορά;» Γεώργιος Τσέτσης, απόσπασμα από άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα", 21/4/2006, με τίτλο «Θρύλος και πραγματικότητα για το Άγιον Φως» (A. Δημοκίδης, lifo.gr) 


«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για "θαύματα" προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά "ουρανόθεν" για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. […] Η ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον…». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο. […] Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας. Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει "αυθεντικό ελληνικό Πάσχα". Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!»


https://www.facebook.com/alikakos/videos/10154160028108151/


https://www.facebook.com/alikakos/videos/10153223982993151/
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X